Magyarország harmadik Európában a veszélyes termékek kiszûrésében

2019-04-09 | Magazin
Magyarország élen jár a nem biztonságos termékek kiszûrésében, ugyanis az aktív fogyasztóvédelmi jelenlétnek köszönhetõen tavaly a harmadik legtöbb riasztást küldte a RAPEX-be, az unió nem élelmiszer jellegû veszélyes termékeket tartalmazó adatbázisának riasztási rendszerébe - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel. 

Kara Ákos, a tárca államtitkára az MTI-nek elmondta, a minisztérium akkreditált vegyipari és mûszaki laboratóriumai rendszeresen vizsgálják a kereskedelmi forgalomban elérhetõ árukínálatot. 

A közlemény szerint a veszélyes termékek kiszûrése céljából 2018-ban 31 országból összesen 2257 riasztás érkezett az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe. Az itt megjelenõ termékeket az uniós tagállamok is ki tudják vonni a saját piacukról. Magyarország tavaly 172 értesítést küldött, ezzel Németország és Franciaország mögött dobogós helyen végzett a nem biztonságos termékek felkutatásában és a társhatóságok riasztásában. 

Minden második termék kiszûrése a legfiatalabbak védelmét szolgálta, a magyarországi riasztások több mint harmadára játékok, közel ötödére gyermekruhák miatt volt szükség. Tizenhárom százalékkal még a dekorációs fényfüzérek kerültek be a leginkább problémás árucsoportok közé. 

A leggyakrabban feltárt kockázatokat az áramütés, a fulladás, az égési sérülés és a tiltott vegyi anyag okozta veszély jelentette. 

A fogyasztóvédelmi hatóság a nem biztonságos termékeket kivonta a forgalomból, így azok sem a hagyományos, sem az online kereskedelemben nem kaphatóak – áll a közleményben.

Kara Ákos, az ITM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelõs államtitkára az MTI-nek elmondta, ha egy termék veszélyesnek bizonyul, a fogyasztóvédelmi hatóság nemcsak arról intézkedik, hogy az lekerüljön az üzletek polcairól, hanem indokolt esetben a vásárlóktól való visszahívására is kötelezi a forgalmazót, kereskedõt. 2018-ban 189 termék esetében jártak el így.

MTI
w

Megosztás