Márciusi "muflon-ifjak"a Budakeszi Vadasparkban

2019-03-18 | Magazin
Felsorakoztak a márciusi ifjak a Budakeszi Vadasparkban: a gondozók és a látogatók örömére ugyanis egy egész csapat muflonbárány látott napvilágot tavasz elején. A Budakeszi Vadasparkban már negyven éve tekinthetik meg az érdeklõdõk hazánk egyetlen vadjuhféléjét, így a bársonyos bundájú bárányok nem csak a legnépszerûbb, de az egyik legrégebben megtekinthetõ vadasparki állatfajhoz tartoznak.

A Budakeszi Vadasparkba látogatók a muflonok kifutójában már öt vidám és kíváncsi bárányt
is felfedezhetnek, akik bohókás vigyorukkal és szívmelengetõ tekintetükkel mindenkit levesznek a lábukról. Az újszülöttek az anyai gondoskodásnak, a gondozói felügyeletnek, valamint a jó idõnek köszönhetõen napról-napra erõsebbek, fürgébbek és önállóbbak. Mivel a muflonok kitûnõ egyensúlyérzékkel rendelkeznek,nem csoda, hogy a bárányok már fél órával születésük után lábra álltak és követték anyjukat.

A kis jövevények szinte azonnal beilleszkedtek a nyájba is: már nem csak az anyajuhok,hanem a kos és a közösség idõsebb tagjainak védelmét is élvezik, akik jellegzetes „füttyentéssel” figyelmeztetik az apróságokat a veszélyre. A muflonbárányok a következõ két hónapban kizárólag anyatejjel táplálkoznak majd,és csak nyár közepén térnek át a felnõttek rostban gazdag, növényi táplálékára.

A muflonok eredetileg Korzika sziklás szigetérõl származnak, de az európai és magyarországi körülmények között is megtalálták életfeltételeiket. Elsõsorban hegyvidékeken, illetve magashegységekben találkozhatunk velük, de elszórt populációi az alföld egyes részein is elõfordulnak.

Még több érdekességet hallhattok és láthattok a muflonokról a Budakeszi VadasparkYouTube-csatornáján található videóban: https://www.youtube.com/watch?v=fiAXnIOkHEU

 

Megosztás