MÉHEK NAPJA a Mindszenty iskolában

2019-04-30 | Magazin
A MÉHEK NAPJÁt 1994-tõl a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése. E napon, Budaörsön a Mindszenty iskolában is filmvetítéssel, a méztermelés eszközeinek bemutatásával, mézfajták ismertetésével - és természetesen kóstoltatással várták a Gazdakör munkatársai a fiatal érdeklõdõket.

A méhekrõl szóló film elbûvölte a fiatalokat. Szép és látványos felvételekkel bemutatta a kaptáron belüli csodás világot. Bemutatta a királynõ, a herék és dolgozók társadalmi munkamegosztását. A dolgozók rövid, negyven napos életükben hogyan töltenek be egyre magasabb pozíciót. Hogy jutnak el a takarítástól a lárvák etetésén át a nektár érlelésig. A lép építése és az õrszolgálat ellátása után 21 napos korukban repülnek ki elõször a kaptárból, hogy megkezdhessék gyûjtõ munkájukat.

A tanulókat –fõleg az alsósokat – magával ragadta ez a különös világ, amit Petneházy Antal méhésznek feltett kérdések sokasága is bizonyított. A méhek munkájának hasznossága, tevékenységüknek felértékelõdése végül is a mai emberek egészsédtudatos táplálkozásának köszönhetõ. A tudósok szerint, ha a méhek kihalnak, az emberi élet is veszélybe kerül.

A gazdakör által a helyszínen elkészített – valamennyi tanuló számára elérhetõ – mézeskenyér kóstoló méltó tisztelgés volt ezen apró, szorgalmas rovarok elõtt. A megkóstolt kiváló termelõi mézek talán ösztönzõleg hatnak a jövõt építõ fiatalok számára, hogy a dolgos méheket óvják, tiszteljék és megõrizzék a jövõ számára.

w

 

 

Megosztás