Nagyvadak és kisragadozók között a Budakeszi Vadasparkban

2019-03-29 | Magazin
A Budakeszi Vadaspark több mint 10 éve indít tematikus szakvezetéseket, amelynek keretein belül szakemberek kalauzolják végig a látogatókat a vadasparkban. A tavalyi évben rekordmennyiségû, 239 vezetett bejárás indult.A látogatók és a csoportok körében is népszerû vezetett túrákon a Kárpát-medence nagyvadjait és kisragadozóit mutatják be, és bár a vadaspark munkatársai a szakvezetéseket elsõsorban az óvodás és alsó tagozatos korosztálynak ajánlják, szeretettel várják a kamaszokat, a kisgyermekes családokat és az idõsebbeket is. A szakvezetéseken való részvételre szinte egész évben lehetõség van, jelentkezni pedig a vadaspark látogatóbarát módon megújult honlapján lehet.

A vadasparki kulisszatitkok negyedik részében Nagy Ingrid, a vadasparki szakvezetésekért felelõs zoopedagógus mesél a tematikus túrák érdekességeirõl, az interaktív foglalkozásokról és a jövõbeli tervekrõl.

 

A Budakeszi Vadaspark évek óta rendszeresen indít szakvezetéseket. Más élményt nyújt egy ilyen szakvezetés, mint a Budakeszi Vadaspark többi programja? 

 

Az egyéni látogatás is sok izgalmas felfedezést tartogat a vadasparkban, fõleg a kisgyerekes családok számára, de aszakvezetések során újabb és újabb érdekes világok nyílnak meg a résztvevõk elõtt. Kollégáink vezetésévela látogatók olyan információkhoz juthatnak, amelyeket egy egyszerû látogatás során, a fajleíró táblákon nem találnak meg. A program részét képezi az is, hogy a tréningezett állatainkat odahívjuk, és olyan izgalmas trükköket mutatunk be velük, amelyek nemcsak érdekesek, de az új információk befogadását is megkönnyítik. A túra résztvevõi egy sor olyan élménnyel gazdagodhatnak, amire szakképzett kísérõ nélkül nem lenne lehetõségük: görényt simogathatnak, makkal etethetik a vaddisznókat, és akár azok közé a szelíd szarkáink közé is bemehetnek, amelyek a látogatók kezére és vállára is ráülnek. A legnagyobb izgalmat mindig a szakvezetés végén érkezõ „meglepetés” állataink jelentik – velük a látogatók más körülmények között nem találkozhatnának a vadasparkban. Ezek az állatok (például a sün, a pele vagy a sikló) egészen kiskoruktól kezdve megszokták az emberek érintését, simogatását, így egészen közeli kapcsolatba kerülhetünk velük. Célunk, hogy olyan élményt nyújtsunk a látogatóknak, amelyre akár még évek múlva is emlékeznek majd. 

 

Milyen témákat járnak körül a szakvezetések?

 

Jelenlegi vezetéseink a Kárpát-medence õshonos és betelepült nagyvadjait és kisragadozóit mutatják be. A nagyvadas vezetésen a résztvevõk az olyan nagytestû állatokkal ismerkedhetnek meg, mint a gímszarvas, a dámszarvas, a vaddisznó, az európai õz, a barnamedve, a szürke farkas; a kisragadozós vezetés során pedig az aranysakálról, a mosómedvérõl, a nyestkutyáról, a hiúzról, a rókáról, a görényrõl, és többféle madárról tudhatnak meg érdekességet a jelentkezõk.

A túra során a látogatók különleges és ritka tollakat foghatnak a kezükbe, de megismerkedhetnek az állatok csontozatával és fogazatával is. A nagyvadas szakvezetés tulajdonképpen csak a megtekintett állatfajok tekintetében különbözik a kisragadozóstól, így ezen a vezetésen elsõsorban agancsokat és szarvakat adunk a gyerekek kezébe. Ha az idõ engedi, a túra végén egy rövid látogatást teszünk az állatsimogatóban is, ahol szakvezetõink megtanítják, hogyan kell egy állat közelében viselkednünk.

 

Kiknek ajánljátok ezeket a programokat és pontosan hogyan zajlik egy ilyen szakvezetés?

 

A szakvezetéseinket minden korosztálynak szeretettel ajánljuk, így a 3-5 éves korú óvodásoktól kezdve a nyugdíjas korosztályig mindenkit szeretettel várunk. Egy szakvezetés átlagosan egy óráig tart, ám ez korcsoporttól függõen változhat, hiszen az egészen kicsi gyerekek nem tudnak 35-40 percnél hosszabb ideig koncentrálni. A program alaptémája az állatok biológiája köré csoportosul, vagyis az élõhelyüket, táplálkozásukat, viselkedésüket mutatjuk be, de megismerkedünk a hozzájuk kapcsolódómondákkal, hiedelmekkel, történetekkel és más érdekességekkel is.

 

Vannak-e specifikus, kifejezetten egy adott csoportra fókuszáló szakvezetések?

 

A különbözõ vezetett túráinkat igyekszünk mindig egy adott korosztályhoz és érdeklõdési körhöz alakítani, illetve speciális igényeket is meghallgatunk, és lehetõségeinkhez mérten megvalósítjuk az egyedi szakvezetéseket is. Elõfordult például, hogy látássérült csoport érkezett hozzánk, akiknél nagyobb hangsúlyt fordítottunk a tapintásra, a hallásra és a képzelõerõre. Lehetõséget teremtünk az állatszõrök, tojások, agancsok és szarvak megtapogatására, ugyanakkor játékokkal, mesékkel, találós kérdésekkel, gondolkodtató feladványokkal is színesítjük a szakvezetéseket, hogy mindenki jó élményekkel és új tudással távozzon tõlünk.

 

Mennyire népszerûek a Budakeszi Vadaspark szakvezetései?

 

Alapvetõen nagyon kedveltek ezek a programjaink. A tavalyi év során összesen 239 szakvezetés indult, ezek többségére április-június és szeptember-november között került sor. Nemrégiben készült el öt új szakvezetéses témánk, ami mind a nagyvadas körön, mind a kisragadozós túrán igénybe vehetõ majd. Az új témák nemsokárafelkerülnek a megújult honlapunkra is, aholmajdezekre is lehet idõpontot foglalni. Dolgozunk egyébként további témák kidolgozásán is, ezek a jövõben ugyancsak színesítik majd a szakvezetéseinket.

 

Mi az, ami miatt te a leginkább szereted ezeket a szakvezetéseket?

 

A legjobb az, hogy sosincs két egyforma szakvezetés, hiszen a téma és a csoportok érdeklõdése is folyton változik. A szakvezetések mindig interaktívak, a gyerekek kérdezhetnek, és így maguk is formálják a beszélgetés menetét. Mindig örömmel tölt el, amikor látom, hogy a gyerekek õszinte érdeklõdéssel figyelnek arra, amit mondok – és ha ennek köszönhetõen jobban vigyáznak majd a természetre is, akkor máris elértük a célunkat.

 

Mit kell tenniük azoknak, akik szeretnének részt venni egy szakvezetésen?

 

A szakvezetéseinkre a nyári idõszakban, július és augusztus kivételével egész évben lehet jelentkezni. Az idõpont-foglalásra a Budakeszi Vadaspark hivatalos honlapján van lehetõség, ahol az online regisztráció maximum egy-két percet vesz igénybe. Az regisztrációs felületet az Ovi-Suli fülön a Szakvezetések ablakra kattintva találják meg az érdeklõdõk, ahol az adatok megadása és elküldése után már rögzítjük is a foglalást, és a jelentkezõknek küldünk egy visszaigazoló e-mailt is. 

 

A Budakeszi Vadasparkban naponta maximum négy szakvezetést indítanak, az elsõre 9.00‑kor kerül sor, az utolsó turnus pedig 12.00-kor indul. Jelentkezés: https://budakeszivadaspark.hu/oktatas/szakvezetes/

Megosztás