Nemzetiségi hét a Zippel-Zappel Óvodában

2019-03-13 | Magazin
A március negyedikével kezdõdõ héten, aki belépett a német nemzetiségi óvodába, már az elõtérben láthatta, hogy valami készül. Régi fényképek, egykori használati tárgyakból rendezett kiállítás fogadta az érkezõket. A gyerekek megálltak és szüleikkel együtt találgatták, hogy melyik használati eszköz vajon mire való volt.

A Nemzetiségi hét eseményeirõl az óvoda nemzetiségi pedagógusát, az egyik szervezõt, Halász Ágnest kérdeztem.

-Mikor vált német nemzetiségi óvodává az intézmény?

2007 tavaszán nyerte el óvodánk a német nemzetiségi óvoda elnevezést.

-Hogyan készültetek erre a hétre?

A ráhangolódás nagyon fontos, így az anyaggyûjtés, régi tárgyak, fotók gyûjtése. Mindez közös gyûjtésként valósult meg. Vendégeket hívtunk a kijelölt napokon. Minden munkatársnak feladata volt az egész heti programok organizálása.

-Milyen programokon vettek részt az óvodások, a csoportok?

Voltak közös programok, például a Batyus-bál, elõadás az Ifjúsági Klubban, népi mozgásos játékok az óvoda tornatermében és külön csoportprogramok is. Jól sikerült a borospince látogatása, a vendégek fogadása, a fánksütés,  a  Heimatmuseum megtekintése.

A szülõk hogyan fogadták a nemzetiségi hét eseményeit?

 A szülõk aktívan részt vettek, szívesen segítettek és lelkesen behozták a különbözõ régi tárgyakat. Aki megtehette és ideje engedte, az részt vett a „Nyílt hét” egyes programjain. Hozzászoktak már, hogy minden évben tartunk nemzetiségi hetet.

s.k.

Megosztás