Olcsóbban utazhat az uniós nyugdíjas

2019-03-22 | Magazin
A hazai 65 év felettiek számára belföldön ingyenes a tömegközlekedés. Ám más uniós országokban is vannak utazási kedvezmények, amik a magyar idõseknek ugyanúgy járnak.

A kedvezmények megállapítása az uniós tagállamok saját hatáskörébe tartozik, általános, mindegyik országra vonatkozó szabályozás nincs.


 Nyugdíjasoknak olcsóbb

  A kedvezmények 60–65 év felett járnak, és elég egy igazolvány vagy útlevél.

A magyar kedvezmények nem érvényesek a határon túl, ugyanakkor az unió tagjainak kötelezettsége, hogy minden más tagállam állampolgárának országon belül ugyanazon kedvezményeket, ugyanazon feltételekkel nyújtsák, mint sajátjaiknak. A Kisalföld már foglalkozott a témával, s olvasóink közül sokan meglepve kapták fel a fejüket a hírre: nem csak a jómódú nyugati szépkorúak utazhatnak ingyen Magyarországon, a magyar nyugdíjasoknak is járnak az idõseket megilletõ kedvezmények, ha külföldön járnak.

A nyugdíjasoknak járó kedvezmények rendszerint korhoz kötöttek, többnyire 60–65 év felett járnak, általában elegendõ személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni a jogosultságot. A konkrét kedvezményekrõl érdemes az interneten tájékozódni, mert minden tagállamban máshogy történik, sok helyen tartományi vagy helyi önkormányzati hatáskör. Akár városonként is változhat a tarifa, illetve a közlekedési társaságok is más-más kedvezményeket adhatnak.

Legtöbb olvasónk érdeklõdését az Ausztriában kiváltható úgynevezett európai nyugdíjas-igazolvány (European senior citizens card) keltette fel. A bankkártyához hasonló plasztiklapot egy évre 29 euróért lehet megvásárolni a kinti buszpályaudvarokon és vasútállomásokon, de meg lehet rendelni az interneten is, a http://www.pensionistenausweis.at oldalon keresztül. A nyugdíjaskedvezményekre feljogosító kártyát a nõk 60, a férfiak 65 éves kortól válthatják ki. A kártya maximum ötven százalék kedvezményre jogosítja fel használóját a vonatokon és buszokon. Ráadásul az osztrák nyugdíjaskártya nem csak utazni jó! Színházban, kiállításokhoz, fürdõhelyekre, múzeumokban, könyvtárakban, még egyes éttermekben is felhasználható különbözõ mértékû kedvezményekkel.

Európai nyugdíjas-igazolvány

29 euróért lehet megvásárolni a bankkártyához hasonló plasztiklapot egy évre.

NAGY MÁRTA
w

Megosztás