Óránként négyezer autó zúdul az M1- M7-es Budaörsi szakaszára hétvégeken

2019-07-17 | Magazin
Szinte nincs nyári hétvége balatoni óriásdugók nélkül, ám az M7-es sztráda bõvítése jelenleg nincs napirenden. Az ellenben elképzelhetõ, hogy a legzsúfoltabb idõszakban megnyitják a leállósávot is a forgalom elõtt. Ehhez azonban meg kell õrizni az utak jó mûszaki állapotát, ami sok pénzbe kerül. 

Erre szolgálnának az útdíjbevételek, de nem teljesen: a Gyurcsány-kormányok örökségeként a PPP-konstrukcióban épült M5-ös és M6-os autópályák megépítéséért 2031-ig évente 120 milliárd forint adósságszolgálat terheli a költségvetést.

Évek óta tömegjelenetek játszódnak le az M7-esen pénteken és szombaton a Balaton, vasárnap a fõváros felé vezetõ oldalon a júliusi és augusztusi hétvégéken. A zsúfoltság oka, hogy míg az autópályák áteresztõ képessége normál esetben óránként 1200 jármû, és 1700 a még éppen eltûrhetõ mérték sávonként, a nyári hétvégi csúcsban a pályára felhajtó jármûvek száma elérheti a négyezret is.

De lehetne-e valamilyen forgalomszervezési eszközzel segíteni, hogy a csúcspontok idején könnyebben érjenek célhoz a jármûvek? Talán már nem sokan tudják, hogy 1972-ben Zamárdi és Törökbálint között júniustól szeptemberig vasárnaponként egyirányúsították az M7-est: 14-tõl 23 óráig csak Budapest felé lehetett haladni.

Ilyen drasztikus beavatkozás ma már nem várható, azonban Mosóczi László, a közlekedési tárca államtitkára egy háttérbeszélgetésen lapunknak elmondta, hogy egy informatikai fejlesztés segítségével az autópályák leállósávját folyamatos haladásra alkalmassá tehetnék.

Az M7-esen így bõvíteni lehetne a kapacitást a kritikus idõszakokban. Más vélemények szerint ugyanakkor a vakáció idején a Balaton vonzereje olyan erõs, hogy a sávok bõvítésével egyszerûen nem lehet lépést tartani vele. Fontosabb lenne a vasúti szolgáltatást vonzóbbá tenni, a légkondicionált, komfortos jármûvek számát növelni, a kerékpárszállítási lehetõségeket bõvíteni. Erre egyébként minden remény megvan, hiszen jövõre már a magyar pályákon futnak a MÁV-Start emeletes motorvonatai.

forrás MN-jámbor gyula
w

Megosztás