Sokaknak jár adókedvezmény betegségük után, de nem is tudnak róla

2019-04-06 | Magazin
Idén jelentõsen bõvült azon tartós egészségügyi problémák köre, amelyek után a dolgozók jogosultak arra, hogy a minimálbér 5 százalékát, vagyis az idei évben havi 7450 forintot a saját személyi jövedelemadójukból levonjanak. Immár jogosult a kedvezményre többek között az a mintegy 200 ezer nõ is, akinél endometriózist állapítottak meg. A kedvezmény már a havi adóelõleg levonásakor is kérhetõ a munkáltatónál, de érvényesíthetõ az szja-bevallásban, egy összegben is.

A vonatkozó kormányrendelet összesen 18 betegségcsoportot, ezen belül mintegy 700 olyan betegséget határoz meg, amely jogosulttá tesz az éves szinten 90 ezer forintot jelentõ adókedvezményre.

Noha a jogosultságot csak az év elejétõl állapították meg, fontos tudni, hogy a kedvezmény az eddigi betegségekhez hasonló módon akár öt évre visszamenõleg is járhat, amennyiben a betegség diagnosztizálása ennyi idõvel korábban megtörtént.

Az endometriózis egy nõgyógyászati kórkép, melyben a normálisan csak a méh belsõ felszínén jelen lévõ nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Egyik gyakori oka a krónikus (menstruáció során felerõsödõ) alhasi fájdalmaknak, illetve a meddõségnek is. Elõfordulása gyakori, Magyarországon becslések szerint mintegy 200 ezer nõt érint enyhébb vagy súlyosabb formában ez a betegség.

Az adókedvezményt a munkavállalók vagy havonta kapják meg – ehhez az év elsõ hónapjában adóelõleg-nyilatkozatot kell leadniuk –, vagy az éves adóbevallásukban igénylik vissza egy összegben. A korábbi évekre visszamenõleg járó adókedvezményhez (ez az akkor érvényes minimálbérek 5 százalékát jelenti) az érintett évekre vonatkozó adóbevallások utólagos revíziójával lehet hozzájutni. A kedvezmény igénybe vételének feltétele a betegség fennállását bizonyító orvosi igazolás, amely szakambulancia vagy kórházi szakorvos diagnózisára épül.

Origo
w

Megosztás