Sózás helyett

2019-01-27 | Magazin
Még jöhet havazás, ónos esõ. Mit tegyünk a csúszás ellen? A konyhasó –7 ºC alatt hatástalan, és súlyos károkat okoz. Használata büntethetõ, szabálysértésnek számít. Kíméljük a fákat, érdesítsük inkább a csúszós felületeket téglaõrleménnyel, homokkal, fahamuval… és legyünk hóhányók!

Az utakra szórt maró hatású konyhasó nemcsak a fákat, a növényzetet, rovarokat, talajt, talajlakókat károsítja, hanem szinte mindent, amit ér: utakat, hidakat, jármûveket és épületeket, közmûveket, vezetékeket, mert amint enyhül az idõ, a só a csapadékban feloldódva messzire eljut. A sós lé az autók gumiját, alvázát is megeszi, sõt idõvel az aszfaltot és a betont is. Az állatok, kutyák is nehezen viselik, ha kimarja tappancsukat a só.

A télen kiszórt hatalmas mennyiségû só éveken át velünk marad – olvadáskor nehezíti a visszamaradó víz természetes párolgását, károsítja a természetet, a felszín alá, az alvázak üregeibe bejutó sóoldat egész évben rágja, gyengíti az acélszerkezeteket, hidakat, vasbetont, utakat…

Az útsózás szabálysértésnek minõsül, ha ezzel veszélyeztetjük a fákat, mert a só többek között gátolja a fák folyadékfelvételét, és azok kiszáradnak. Épp ezért A fás szárú növények védelmérõl szóló 2010. évi kormányrendelet szerint a járdákat, utakat nem lehet olyan anyaggal csúszásmentesíteni, ami kárt okoz a környezetben – a sózást akár 50 000 Ft pénzbírsággal is sújthatja a helyi hatóság. Az önkormányzatok helyi rendeletben ennél szigorúbban is szabályozhatják a sózást, sõt akár teljesen meg is tilthatják.

Csúszásmentesítésre jobb lehetõségek vannak, mint a konyhasó. A legjobb, ha a havat idõben kezdjük lapátolni, söpörni, még mielõtt lefagyhatna. Semmit nem kell kiszórni, és még sportolunk is a friss levegõn.

Ám ha a napközben letaposott hó lefagy, vagy ha ónos esõ miatt csúszik a járda, arra szórni kell valamilyen környezetkímélõ csúszásgátlót.

• A házak, üzletek körüli járdák csúszás-mentesítésérõl ugyanis az ingatlantulajdonosoknak kell gondoskodniuk, a közutakat pedig az önkormányzatoknak kell rendben tartaniuk.

• A só számos anyaggal kiváltható: téglaõrlemény, fahamu, kõzúzalék, homok, faforgács, kálisó (útkáli), sõt a zeolitos macskaalom is megfelel erre a célra.

• A legjobb csúszásgátló anyag talán a téglatörmelék (0,5 mm-es) õrleménye, amely amúgy szemétbe kerülne. Sötét színe gyûjti a hõt, olvaszt, kellõen puha, így sem az utat, sem az autókat nem károsítja.

• A vegyi anyagok közül a kálisó (útkáli) a sónál kevésbé károsítja a fémeket, környezetkímélõbb és hatékonyabban olvaszt, –25 ºC-ig a visszafagyást is megakadályozza, és a sónál kevesebb kell belõle.

Forrás: Hátköznapi kalauz

Megosztás