Tizenhárom képviselõi hellyel a Fidesz-KDNP nyerte az EP-választást, a DK négy, a Momentum kettõ, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik egy-egy mandátumot szerzett

2019-05-27 | Magazin
A Fidesz-KDNP nyerte a vasárnapi európai parlamenti EP-választást, a kormánypártok tizenhárom mandátumot szereztek, míg az ellenzék összesen nyolc képviselõt küldhet majd Brüsszelbe: a DK négyet, a Momentum kettõt, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik pedig egyet-egyet.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke korszakos gyõzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP EP-választási eredményét. Rekordrészvétel mellett rekordgyõzelmet arattunk. Mindannyian tudjuk, hogy a népvándorlással és a migrációval egy új korszak kezdõdött az európai politikában, tehát nyugodtan mondhatjuk: korszakos gyõzelmet arattunk – jelentette ki a kormányfõ. A minden korábbinál magasabb EP-választási részvétellel Magyarország azt bizonyította, hogy európai nemzet, európai ország, Európában van a helyünk, Európa a mi hazánk is, ezért meg is akarjuk változtatni – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy értékelt: az EP-választáson három dologgal bízták meg a Fidesz-KDNP-t a magyarok, elõször is azzal, hogy állítsák meg egész Európában a bevándorlást. Hozzátette: a magyarok megbízást adtak továbbá a nemzetek Európája, valamint a keresztény kultúra megvédésére Európában.

Pálffy Ilona NVI-elnök az eredményeket ismertetõ sajtótájékoztatón elmondta: a még meg nem számolt, körülbelül hatvanezer külképviseleti és levélszavazat várhatóan nem befolyásolja a választás eredményét. Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón közölte, a bizottsághoz nem érkezett beadvány választásnapi jogsértéssel kapcsolatban, a voksolás magas részvétel mellett, rendben folyt.

Fidesz – 13 mandátum
Dr. Trócsányi László?
Dr. Szájer József
Járóka Livia
Deutsch Tamás
Gyürk András
Dr. Gál Kinga
Hölvényi György
Gyõri Enikõ
Dr. Kósa Ádám
Bocskor Andrea
Deli Andor
Hidvéghi Balázs
Tóth Edina
Az elõzetes információk szerint Trócsányi Lászlót az Európai Bizottság magyar biztosának szeretné Orbán Viktor. Így aztán nem lehet EP-képviselõ, a két poszt összeférhetetlen. A 14. a Fidesz-listán Kovács István Gergely, de természetesen külön pártdöntés lesz, ki veszi fel Trócsányi mandátumát, ha õ lemond róla.
 
DK – 4 mandátum
Dr. Dobrev Klára
Dr. Molnár Csaba
Rónai Sándor
Ara-Kovács Attila
A DK a legmerészebb álmaiban is elõzõleg 3 mandátummal számolt. A negyedik helyen szereplõ Ara-Kovács Attila is örülhetett a végén, és az Indexnek azt mondta, utazik Brüsszelbe.

Momentum – 2 mandátum
Dr. Cseh Katalin
Donáth Anna
A Momentum két nõi listavezetõt kommunikált, de csak a legoptimistább forgatókönyvükben szerepelt, hogy két mandátumot el is nyernek. Várhatóan mindkét képviselõ utazik.

MSZP-Párbeszéd – 1 mandátum
???
Itt azért kérdõjeles a dolog, mert jogi szempontból Tóth Bertalan pártelnök-listavezetõ nyerte a mandátumot, de õ jelezte, hogy nem kívánja felvenni. Nem kapja meg azonban automatikusan Ujhelyi István. Elõször Szanyi Tibor, majd Tóth is jelezte, hogy errõl jövõ héten az MSZP választmánya dönt.

Jobbik – 1 mandátum
Gyöngyösi Márton?
A Jobbik frakcióvezetõje várhatóan lemond a magyar parlamenti mandátumáról, és repül Brüsszelbe. De kérdés, hogy a Jobbik összeomlása után hogyan alakulnak a belsõ viszonyok.
 
 PS
w

Megosztás