Több a drogos autóvezetõ, mint az ittas

2019-05-14 | Magazin
Legalábbis Bécsben, ahol külön kiképzést kapnak a rendõrök arra, hogy a helyszínen megállapítsák, kábítószer hatása alatt áll-e a megállított sofõr – írja az orf.at

Az ellenõrzések tapasztalatai alapján a bécsi rendõrség azt közölte, hogy többen vezetnek drog hatása alatt, mint ittasan, alkoholt fogyasztva. Ezért a Belügyminisztérium arra készül Bécsben, hogy növeli a drog hatása alatt vezetõk büntetését. Bõvíteni akarják a rendõrség hatáskörét is. Eddig csak hatósági orvos állapíthatta meg, hogy drogos volt-e az autóvezetõ. Augusztustól azonban speciálisan kiképzett rendõrök lesznek Bécs utcáin, akiknek a jogosítványa és hatóköre megegyezik az orvoséval.

Egy alkoholos sofõrre négy-öt, de idõnként tíz drogos jut – érzékeltette a trendek megfordulását a bécsi rendõrség illetékese.

Ausztriában a kábítószer hatása alatt történt autóvezetést szigorúan büntetik, súlyossága olyan, mintha valakinél 1,6 ezrelékes alkoholt tartalmazna a vére, s legalább fél éves idõtartalomra bevonják a jogosítványát – írja az orf.at

Sajátos rendõrségi statisztikát sikerült összehozniuk a dánoknak az ünnepek alatt. Karácsony környékén a rendõrök több sofõrt állítottak elõ drogfogyasztás, mint alkohol befolyásoltság miatt.

Nálunk vajon hogy állunk  ebben a témában?

Hunhír.info
w

Megosztás