Trump: Orbán Viktor remek munkát végzett

2019-05-14 | Magazin
Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök hétfõn találkoztak a washingtoni Fehér Házban; a kétoldalú megbeszéléseket követõen a két politikus közös sajtótájékoztatót tartott az Ovális irodában.

Az amerikai politikus az M1 aktuális televízióban és a CNN amerikai hírtelevízióban is közvetített képsorok szerint az épület egyik bejáratánál személyesen fogadta a magyar kormányfõt, akivel kezet fogtak, üdvözölték a fotósokat, majd beléptek az épületbe, ahol lezaljottak az egyeztetések.

A kétoldalú megbeszélést követõ sajtótájékoztatón Trump leszögezte: Orbán Viktor remek munkát végzett, biztonságot teremtett Magyarországnak.  Az amerikai elnök örömét fejezte ki a találkozó miatt.

„Jó munkát végeztél, az országodat biztonságban tartottad” – fordult a magyar kormányfõ felé Trump, kiemelve, hogy az Egyesült Államok és Magyarország kétoldalú kapcsolatai nagyon jók.

„Magyarország büszke tagja a NATO-nak. Kicsit megismertük egymást, beszélgetünk majd kereskedelemrõl, és sok más témáról. Remek idõt fogunk együtt tölteni” – mondta a vendéglátó.

Az amerikai elnök örömét fejezte ki a találkozó miatt

 Az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki amerikai látogatásának fõ céljaként  Orbán Viktor: „Örülünk, hogy együtt küzdünk az Egyesült Államokkal az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és a keresztény közösségek védelméért” – közölte a magyar kormányfõ, amit utóbb Donald Trump meg is köszönt Orbán Viktornak, megismételve, hogy a magyar kormányfõ nagyszerû munkát végzett.

Orbán Viktor miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök vendége találkozójukon beír a vendégkönyvbe a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében

Orbán Viktor elmondta: nagyon büszke, hogy olyan sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok fejlõdéséhez. „Örülök, hogy megint itt lehetek, és hogy megint fiatal lehetek, hiszen 20 éve volt, hogy utoljára itt jártam” – tette hozzá a kormányfõ, aki arról is beszélt, hogy Trump elnökkel támogatják egymást a migráció elleni harcban, és megvédik a keresztény közösségeket.

 „Orbán Viktor kemény ember, de nagyon jót tett az emberekkel. Egész Európában tisztelik az emberek” – mondta újságírói kérdésre válaszolva az amerikai elnök, aki azt is hozzátette: Magyarország a NATO tagja „és nagyon jó tagja”, emelte ki. A vendéglátó méltatta azokat az erõfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen, és leszögezte, hogy ez a kérdés Európában óriási problémát okoz.

„Magyarországon az emberekkel, az emberekért dolgozunk, ez a jelszavunk” – mondta Orbán Viktor, aki arról is beszélt, hogy  2011 óta Magyarországon új, jól mûködõ alkotmány van érvényben. Emlékeztetett arra, hogy a nép több alkalommal ezt a kormányt választott meg, és kijelentette, örömmel tesznek eleget ennek a feladatnak.

forrás:MH
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás