"Tudjuk, mi az, amit tisztelnünk kell" Interjú Csík Jánossal, a Csík zenekar vezetõjével

2019-05-21 | Magazin
“Az utóbbi években, ahogyan a világunk alakult, egyre elfogadottabbá vált, amit csinálunk… persze, hogy vannak elvárásai az autentikus népi kultúrát képviselõ, szeretõ, gondozó embereknek. Azonban mi tudjuk, mi az, amit tisztelnünk kell és mi az, amit megfelelõ kereteken belül újragondolva alkalmazhatunk” – mondja Csík János, a Kossuth-díjas Csík zenekar vezetõje, akivel többek között arról beszélgettünk, megtalálja-e õket ma is a “folkrendõrség”, és hogy milyen projektekre készülnek a közeljövõben. 

Kodály Zoltán mondta egyszer, hogy a hagyományokat nem lehet örökölni, ezt minden generációnak újra kell tanulnia. Hogy segít ebben az újratanulásban a Csík zenekar?

A népzenét gyerekkorunk óta tanultuk, és olyan áhítattal és örömmel gyakoroltunk akár táncosként, akár zenészként erre a muzsikára, hogy mindenképpen szerettük volna tovább adni a közönségnek. Sokféle fesztiválon jártunk itthon és külföldön is, sok nemzetet megismerhettünk, és azt gondoltuk, ha mi, városi fiúk így megszerettük a falusi emberek népzenéjét, nem létezik, hogy a többi városi ember ne tudná megszeretni. Láttuk a táncházakban, a fesztiválokon, hogy a fiatalok bánatukban, örömükben, szerelmes pillanataikban nagyon jó hasznát vették ennek a muzsikának, így azt éreztük, ezt mindenképp meg kell ismertetnünk az új generációkkal is. Arra gondoltunk, hogy ez az újratanulás talán a könnyûzenén keresztül könnyebben megy. 2001-ben A kor falára címû lemezünkön egy mezõségi, magyarpalatkai lassú cigánytánc dallamát játsszuk elõször úgy, ahogy azt a régi zenészek játszották. Aztán ez a dallam átmegy szvingbe, majd visszatérünk az eredeti megszólaláshoz, hogy érezhetõ legyen, hogy ez a dallam él, akármilyen ritmusra is vesszük. Hogy ugyanaz a dallam megfogalmazható mai gondolkodásmódban is. Hozzáteszem, a jazznek, a swingnek, a bluesnak is népzene az alapja, az afroamerikaiak népzenéje.

A könnyûzenei feldolgozások, a Quimby és a Kispál és a Borz dalok újragondolása hozta meg igazán a népszerûséget a zenekarnak. Mennyire elvárás, hogy a Csík zenekar folyamatosan aktív maradjon ezen a kreatív, feldolgozáscentrikus vonalon?

Tizenöt éve már, hogy ez a dolog elindult nálunk, és valóban, a népszerûség egyfajta elvárást is hozott a közönség felõl: hogy azokat a dalokat, amiket egyébként más, például az alternatív rock oldaláról ismernek, hallhassák a mi felfogásunkban is. És persze, a díjak – amiket kaptunk az évek során – is arra késztetik az embert, hogy a munkáját minél igényesebben, minél jobb minõségben végezze. A közönség az újdonságra éhes, ez természetes, de sokszor nem is az a nehéz, hogy újdonságot hozzunk, hanem megtartani azt a figyelmet, amit ezidáig megkaptunk. Az újat és a régit is jó minõségben kell hozni, mindezt úgy, hogy vigyázzunk népzenei értékeinkre. A Csík zenekaron kívül más projektekben is ezt próbálom tovább adni, az irodalom,

Sok helyütt találkozunk azzal a kifejezéssel, hogy városi folk. Ön szerint mi a városi folk?

Ez egy érdekes kérdés. A városi folk egy közösséget feltételez, egy olyan közösséget, akik például egyfajta zenét, egyfajta szokásrendet tartanak, követnek, szeretnek, ugyanakkor egy gondolkodásmódot is takar. A népzenét érintõ része, ami arról szólna, hogy egy közösség bizonyos élethelyzetekben elõvesz dalokat, az idõsek átadják tudásukat a fiataloknak, születnek új dalok, ez a fajta városi kultúrélet már nem létezik, inkább csak a divatokról beszélhetünk. De van egy nosztalgikus réteg, akik vissza szeretnék idézni ezt a hangulatot, épp ezért léteznek olyan zenék, amelyek átdolgozzák a régi dallamokat, népzenével ötvözik a könnyûzenei slágereket, vagy épp fordítva, a könnyûzene öleli magához a népzenét. A városi folk ma már modern eszközökhöz kötött modern közösség. Ebben a világban kell nekünk jó utat mutatni, hogy minél többen meg tudják õrizni igaz értékeinket.

Tavaly ünnepelte fennállása 30. évfordulóját a zenekar. Mik a jövõbeli terveik?

Egy másfajta korszak kezdõdik a zenekar életében, többféle projektet is tervezünk. Marad a szokásos szórakoztató zenei koncertprogramunk, de tervezünk tematikus táncos produkciót, és egy irodalmi jellegû Cseh Tamás – emlékestre is készülünk. Emellett általános- és középiskolákba is ellátogatunk majd, ahol a magyar ételekrõl, ruhákról, szokásokról, nemzeti értékeinkrõl beszélünk, muzsikálunk a gyerekeknek.

MÉNES MÁRTA – 061.hu
w

Megosztás