XXXVIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

2019-04-06 | Magazin
Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár az egyik legjelentõsebb hazai folklórfesztivál – a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népmûvészet seregszemléje, amelyen mûkedvelõ és hivatásos elõadók, gyermek- és felnõtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományõrzõ népmûvészek mûködnek közre, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében.

Harmincnyolcadik alkalommal rendezik meg 2019. április 5-7. között, közel 2600 közremûködõvel, a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik legkiemelkedõbb és legnagyobb érdeklõdésre számot tartó eseményeként. A fõ helyszín most is a Papp László Budapest Sportaréna lesz, ahol a küzdõtéren zajlanak majd az egymást váltó táncházak forgataga, a népmûvészeti vásár, valamint az esti gálamûsorok. Az Aréna kisebb-nagyobb termeiben is folyamatosan várják az érdeklõdõket a párhuzamosan futó programokkal.

SZOMBAT

A Táncháztalálkozó elsõ napja szombaton, a Budapest Sportaréna küzdõterén a Tánchagyományaink programrésszel, táncházak és bemutatók sorozatával indul, a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. A néptáncokkal csak most ismerkedõk az élõ zenére tanulhatják, akik tudják, szabadon táncolhatják az egymást követõ, más és más hangulatú táncokat. Emellett az Aprók táncával, Tini táncházzal, kézmûves foglalkozásokkal és játéktanítással a gyermekeket szórakoztatják. Az esti Gála után pedig a küzdõtéren zajló Táncház a javából teszi teljessé a szombati programot.

VASÁRNAP

A vasárnap már évek óta családi nap, a gyermekekre és a gyermekes családokra fókuszálva. Ezúttal a nyugat-magyarországi régiót bemutató Aprók Bálja különlegessége, hogy a küzdõtéren a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vesz a táncokban, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben, de a kézmûves foglalkozásokon is garantált az azonnali sikerélmény. Ezen programrész kiemelkedõ pontja a Minden magyarok tánca, amely az évek során egyre nagyobb sikert arat. Alkalmanként közel kétszáz fõ áll színpadra a világ legkülönbözõbb részeit képviselve. A program lényege, hogy a határokon kívül élõ magyar néptáncosok és népzenészek teret kapjanak tudásuk bemutatására, amikor a megszokott hangulatú és színvonalú elõadással örvendeztetik meg a Táncháztalálkozó közönségét. A szervezõk ezzel a lehetõséggel szeretnék megtisztelni azokat, akik hazájuktól távol is nagy lelkesedéssel gondozzák a magyar néphagyományt. A vasárnapi programot interaktív foglalkozások, mese- és bábelõadások, népzenei és néptáncbemutatók, a felnõtteknek pedig „Ínyenc táncház” egészítik ki. Mindkét napon délutánonként kamaratermi népzenei koncertekkel várják a látogatókat.
tanchaz.hu
w

 

Megosztás