Sevilla Andalúzia fővárosa

2023-10-20 | Budaörs
Kilométerekben számolva óriási távolságokat tettünk meg Andalúziai utazásunk során. Malaga tengerpartja volt a tartózkodási helyünk, ami igencsak messze van Gibraltártól, és Andalúzia fővárosától Sevillától..

Az előzőekben beszámolómban Gibraltárról írtam,majd másnap Sevillába utaztunk. Lelkes és nagyon felkészült idegenvezetőnk tudását áhítattal hallgattuk az odavezető úton és majd a helyszíneken is.

Andalúzia fővárosa Sevilla. A város atmoszféráját jelentősen meghatározza a több ezer éves különböző civilizáció, amelyek különleges építészeti emlékeket hagytak az utókorra. Sevilla egyike a legnagyobb spanyol városoknak, és gyakran emlegetik Andalúzia drágaköveként.

Sevilla környékét a középkorban a mórok lakták, és a vidék mai elnevezése  is tőlük eredeztethető. A régió két legnagyobb városa Cordoba és Sevilla, mindkettő Spanyolország ékkövei közé sorolható. Jelentős történelmi és építészeti remekkel rendelkezik: az arab, a zsidó és a keresztény kultúra és ezek egymásra épülése egy örömteli, ragyogó várost hozott létre.

Sevillában az óváros őrzi a régi korok építészeti emlékeit. Legszebb volt számomra a Santa Maria de la Sede Katedrális, amely egyike a legnagyobb keresztény templomoknak, és amely egyben a világ legnagyobb gótikus székesegyháza is.

A monumentális épület több mint 100 éven át épült,1401-0506 között. A nagy Almaja mecset helyén építették, amely a 12. század végén az utolsó mór dinasztiához köthető.

Itt látható Kolombusz Kristóf síremléke.Az általánosan elfogadott nézetek szerint Kolumbusz Kristóf a spanyolországi Valladolidban hunyt el 1506-ban. 1509 és 1544 között maradványait a sevillai kartéziánus kolostorban, 1544-től 1795-ig a Santo Domingo-katedrálisban, illetve a havannai katedrálisban őrizték, majd miután Spanyolország elvesztette kubai gyarmatát, 1898-ban átszállították a sevillai katedrálisba, ahol díszes szarkofág őrzi a csontokat.

A közelben, a székesegyházzal szemközt található a királyi Mudéjar palota, amelyet Alcázar néven is ismert. Az Alcázar tulajdonképpen egy komplexum, amely különböző korszakok épületeiből áll, és egy erődített palotát jelent- jellegében az Alhambra-hoz hasonlatos. Pazar díszkertekkel, medencékkel rendelkezik, emellett a csempézett falai, a díszes homlokzata az építészet gyöngyszeme. Kedvelt filmforgatási helyszín, például a Trónok harca helyszínéül is szolgált.

sevilla alcazar

A Santa Cruz negyed közelében található az emblematikus tér a Plaza de España, amely a világkiállításra épült. Az épületkomplexum a mudéjar stílus és a hagyományos andalúz építészeti stílus kombinációja. Napjainkban fontos a kormányzati hivataloknak az épülete.

 

sevilla plaza-espana - Sevilla látnivalók

Indiai Archívum épülete

Nevezetes épület az Indiai Archívum , amely arról híres, hogy itt őrzik Amerika felfedezésének történelmi feljegyzéseit. A 16. századi épület korábban tőzsdeként működött szintén része az UNESCO Világörökségnek, a katedrális és az Alcázar között található.

Indiai Archívum Épülete Sevilla

Santa Cruz negyed

Az óvárostól keleti irányba haladva található a Santa Cruz negyed (Barrio Santa Cruz), ahol keskeny macskaköves utcácskákban gazdagon díszített homlokzatú, fehérre meszelt házakban, és rejtett teraszokban lehet gyönyörködni.

Sevilla Barrio Santa Cruz

Casa de Pilatos- Pilátus háza

Az óváros jelentős nevezetessége a Casa de Pilatos, amely egy 16. századi hatalmas kúria. Harmonikus keveréke az olasz reneszánsz és a spanyol mudéjar stílusnak- amely Andalúzia szerte megtalálható. Közvetlen a Plaza de Pilatos mellett található. Főudvara tipikus mudéjár stílusú, szabálytalan boltívekkel körbevett terasszal rendelkezik.

Casa los Pilatos Sevilla

Triana negyed

A Barrio Triana és a Santa Ana-templom környéke nevezetes az itt készülő kerámia csempékről (azujelos) és a flamencóról. Jellegében hasonló Santa Cruz negyedhez, de kevésbé felkapott a turisták által. Korábban itt kellett élnie a város korábbi tengerészeinek, torreádorainak, és flamenco művészeinek, mivel nem engedték be őket a falakon belülre. Napjainkban a szűk, macskaköves utcácskáiban tapas és flamenco bárok találhatók, és pezsgő éjszakai élet jellemző. Különösen júliusban a Santa Ana folyóparti fesztivál idején. Sevilla mélyen vallásos város, ezért számos Szűz Mária szobor csodálható meg. A negyed éke az Esperanza de Triana, és az 1276-ban épült Santa Ana-templom, amely mudéjar-gótikus stílusú.

Torre del Oro – Aranytorony és Haditengerészeti Múzeum

A torony  Sevilla jelképe a Guadalquivir folyó partján fekszik az El Arenal negyedben. Itt található a város kikötője, ahonnan anno a hajók az Új világba indultak. A várost már a mórok idején, az 1135-ös években erődfalak védték, és a tornyot 1220-ban építették a dokkok védelmére. A felső minitornya pedig a 18. századból származik. A belsejében Haditengerészeti Múzeum is látogatható.

Torre del Oro Sevilla

A negyed nevezetessége még a bikaviadal-aréna a La Maestranza  de caballeria de Sevilla.

Fantasztikus élmény volt az aréna közepén állni majd szemlélni a lelátót,ahol bikaviadalok idején százszámra szurkolnak a nézők,természetesen a torreádornak A lelátón ülve csak képzeletünk röpített el bennünket egy vérbeli bika viadalra,most beértük a múzeum meglátogatásával,ami számtalan emléket őriz.

Major Edit

Megosztás