Stille Nacht

2023-12-17 | Budaörs
A Szentesték egyik legszebb dala, a Stille Nacht csendül fel hamarosan a feldíszített karácsonyfák fénye mellett. A dal több mint kétszáz éves, de születése óta mindenütt a keresztény világban hozzátartozik karácsony ünnepéhez.
 A Csendes éj eredeti, német nyelvű verzióját Stille Nacht címmel egy Joseph Mohr nevű pap írta 1816-ban.
A dalt 1818 karácsonyán énekelte először Joseph Mohr segédlelkész és Franz Xaver Gruber tanító Oberndorf Szent Miklós templomában,mely azóta világhírűvé lett karácsonyi ének

Akkor a Salzach folyó hajósainak és családtagjainak jelentett élményt az ének, ma már világszerte éneklik több mint kétszáz különböző nyelven. Minden év december 24-én mintegy hatezer ember zarándokol el Oberndorf Stille Nacht Kegykápolnájába, amely azon a helyen épült, ahol valamikor az azóta lebontott Szent Miklós templom állott. Mindegyikük a maga nyelvén énekli a karácsonyi éneket az aznap délután öt órakor kezdődő ünnepségen. December hónapban naponta három-négy, de némelykor húsz autóbusz szállítja a turistákat Oberndorfba, éves átlagban mintegy nyolcvan ezret. Az érdeklődés csak nőtt azóta, hogy internetes honlapon megismerhető a salzburgi karácsonyi ének története, annak dallama és látható a kegykápolna is. A salzburgi születésű Joseph Mohrnak köszönhető, hogy egyáltalán felcsendült Oberndorfban a Csendes éj. Mohr kérte fel ugyanis Franz Xaver Gruber arnsdorfi tanítót, aki az orgonistát helyettesítette, hogy szerezzen két szóló hangra és kórusra – mivel pedig az orgona elromlott, gitárkíséretre is – dallamot a verses szöveghez, amelyet ő (Mohr) már két évvel azelőtt írt. Az oberndorfi Szent Miklós templom már nem áll, a helyén viszont egy kápolna őrzi a leghíresebb karácsonyi dal születésének emlékét, a szöveg eredeti kéziratát pedig a salzburgi városi múzeumban őrzik.

Major Edit

Forrás: wikipédia
Megosztás