Szavazz a 2024-es év rovarára!

2023-10-12 | Budaörs
 Idén az év rovara jelöltjei Magyarország száraz vagy homokos talajú élőhelyeit képviselik. Rajtuk keresztül igyekszünk bemutatni, milyen kincseink rejtőznek az elsőnek talán csak kies pusztának tűnő tájainkon. Ismerd meg három jelöltünket és szavazz december 6-a éjfélig a 2024-es év rovarára!
Az idei szavazás ismét a Fővárosi Állat- és Növénykert Állatszeretet Ünnepén kezdődött, majd az esemény végével kizárólag online zajlik december 6-ig.
Az év rovara kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak életmódja, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így bemutatása a természetben zajló biológiai folyamatok, változások jobb megértését is szolgálja. A védett vagy védendő fajok megismertetése nemcsak a rovarvilág jelentőségére, hanem a természetvédelem fontosságára is ráirányítja a figyelmet.

Sisakos sáska

Meleg homokterületeink, füves pusztáink jellemző állata. Fejének jellegzetes, hegyes sisakhoz hasonlóan csúcsosodó alakjáról könnyen felismerhető. Keskeny teste elülső szárnyaival együtt megnyúlt, többnyire olajzöld vagy barna színű. A telet peteként vészeli át a talajban, majd tavasszal bújik elő az akkor még alig 1 cm-es lárva. Erősen hőigényes faj. Növényevő, táplálkozás közben csíkos mintája és hosszúkás formája jól elrejti a fűben a ragadozók elől. Ha felzavarjuk, jellegzetes, zörgő papírhoz hasonló hangot hallatva elrepül.

Kelet-és Közép-Európában elterjedt faj, elterjedésének északi határa Szlovákiában van. Magyarországon sok helyütt előfordul, de sehol sem tömeges. A faj populációit a rendszertelen kaszálás és a szukcesszió, valamint az ezek hatására bekövetkező élőhely felaprózódás veszélyezteti.

Védett, természetvédelmi értéke: 50 000 Ft

Csapó cserebogár

A csapó cserebogár 3,5 cm-es hosszúságával hazánk legnagyobb cserebogara. Nevezik kallócserebogárnak és aratóbogárnak is, utóbbi arra utal, hogy rajzása a nyár derekára, többnyire júliusra esik. Leginkább az alföldi homokos területeket kedveli, ahol helyenként és egyes években nagyobb tömegben is előfordulhat. A bogarak háborgatás hatására cirpelnek.

A csapócserebogarak este aktívak, napnyugtakor kezdenek repülni, először alacsonyan, majd általában a magasabb fák koronájában párosodnak. A nőstények a talajba rakják petéiket, a kikelő lárvák (pajorok) pedig gyökerekkel táplálkoznak, 4 éves fejlődésük során elérik a 6-8 cm-es hosszúságot, majd ezután a földben bebábozódnak. A kifejlett bogarak nyár közepén bújnak elő, majd leginkább fekete-és erdeifenyő tűleveleit fogyasztják. Nagyobb rajzások esetén kártételük fenyvesekben előfordulhat, de többnyire nem jelentős.  A lárvák azonban a haszonnövények gyökereinek megrágása által nagyobb károkat is okozhatnak.Észak-Afrikában és Európában honos. Hazánkban nem védett.

Pusztai hangyaleső

Hazánkban a legnagyobb méretű hangyaleső faj. A hangyalesők nyugalmi helyzetben a szárnyaikat a potroh felett háztetőszerűen összecsukják és rövid csápjuk van. Ezek a jegyek biztos elkülönítést jelentenek a szitakötőktől még a rovartanban kevésbé jártas emberek számára is.

Neve is jól tükrözi a hazai előfordulását, a homokpusztákat kedveli. A hangyalesők nevüket a homokban épített tölcséreikről kapták. A tölcsérek a zsákmányszerzést és a hőszabályozást is szolgálják. A hazai fajok többsége azonban nem épít tölcsért, hanem a homok felszíne alatt rejtőzködve lesi a felszínen mozgó rovarokat, és főként hangyákat zsákmányol. A testnedveiket kiszívja. Mozgásszegény, helytülő életmódja miatt még a pókoknál is jobban tűri az éhséget. Az imágók a nyár második felében rajzanak. Nappal a növényzetről felzavarva reptük csapongó, a mesterséges fényforrások vonzzák őket. Sajnos az utóbbi időben a hazai elszigetelt populációi erőteljesen visszaszorulóban vannak, elsősorban a Kiskunsági Nemzeti Parkban találkozhatunk vele. A hazai homokpuszták jellemző faja.

Védett, természetvédelmi értéke: 10 000 Ft

Szavazni ide kattintva lehet rájuk.

Forrás: Magyar Rovartani Társaság

s.k.

Megosztás