Szent Luca napja – december 13

2022-12-13 | Budaörs
A Templom téri harmadik adventi gyertyagyújtást követően a jelenlévők búzamagokat kaptak, és hozzá az alábbi tájékoztatást. A szervezők egy régi hagyomány követésére buzdították a híveket.

SZENT LUCA NAPJÁRA EMLÉKEZÜNK

Előkelő szicíliai családban nevelkedett. Személyét és cselekedeteit a fénnyel hozták összefüggésbe. Nagyon sok néphagyomány párosul ehhez a naphoz. Ekkor vetünk cserépbe Luca-napi búzát, mely a karácsonyi betlehemi várakozásban szép dísze lehet otthonunknak. Legyünk a „jó” magvetője és ennek emlékére vessünk búzát december 13-án, Luca napján!

Gyakorlati tanács:

A magot langyos vízbe beáztatjuk 1-2 órára, majd a cserépben lévő nedves földbe egyenletesen elhintjük és 2 cm földdel betakarjuk. 2 naponta gyengén meglocsoljuk.

Karácsonyra szép búzafüvünk lesz, akár a karácsonyfa alá is betehetjük, mellyel őseink emlékét hordozzuk.

ÁLDOTT KARÁCSONYT KÍVÁNUNK!

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Budaörs  és  a  Mi Városunk Budaörs Egyesület

Szent Luca élete:

A legenda szerint Lúcia előkelő családból származott. Amikor édesanyja súlyos beteg lett, elzarándokolt vele Szent Ágota sírjához Cataniába, hogy gyógyulásért fohászkodjanak. Édesanyja gyógyulása után Lúcia álmában megjelent Szent Ágota, és elmondta neki, hogy saját hitével is meg tudta volna gyógyítani anyját. Ezután megígérte Lúciának, hogy szüzessége és szeretete jutalmaként Isten nagy dicsőségben fogja részesíteni Siracusa városát. Ezután Lúcia kérésére anyja ígéretet tett neki, hogy nem fogják őt férjhez adni, s a hozomány fölött tetszése szerint rendelkezhet. Lúcia e vagyont a szegényekre fordította, amit vőlegénye rossz szemmel nézett. Amikor pedig a férfi ráébredt, hogy elesett a házasságtól és a hozománytól, bosszúból, kereszténység vádjával bíróság elé hurcolta Lúciát.A bíró először arra utasította a leányt, hogy mutasson be áldozatot a pogány isteneknek, de ő ezt megtagadta. Ezután nyilvánosházban akarta megbecsteleníttetni leányt, de a Szentlélek olyan nehézzé tette a testét, hogy nem tudták elmozdítani helyéről. Végül kegyetlen kínzások után a bíró halálra ítélte. Miután a torkába kardot döftek, nem halt meg azonnal, hanem még tanította a népet, és csak akkor lehelte ki lelkét, miután egy paptól megkapta az utolsó kenetet.

A középkorban közkedvelt szent volt, legendája több művészt megihletett. Lúcia védőszentje a szembetegségben szenvedőknek és vakoknak (mivel a Lúcia név a lux = fény szóból származik), a bűnbánó utcanőknek, valamint a hegyes szerszámokkal dolgozóknak (földművesek, kézművesek, varrónők, párnakészítők, nyergesek).

A karácsonyi ünnepkör egyik kedves hagyománya a Luca búza vetése, amit a régi budaörsiek is gyakoroltak. Ha az elvetett búza szép magasra és sűrűre nőtt, akkor következtetni lehetett a jövő évi eredményes termésre. Több helyen kitették a cserepet az ablakba – Jézuska szamarának.

s.k.

Megosztás