Szentivánéji álom a Latinovitsban

2021-12-20 | Budaörs
A Latinovits Színház társulata 2021. december 18-án mutatta be William Shakespeare Szentivánéji álom című komédiáját. Fiatal rendező Fehér Balázs Benő és munkatársainak munkáját dicséri mind az, amit a bemutató előadáson produkált a színház társulata a nézők nagy örömére.

Már a felgördülő rózsaszínű függöny is érzékeltette, hogy nem a szürke valóságban fogjuk eltölteni a ránk váró majdnem három órát, hanem egy varázslatos közegben, valahol a mesék birodalmában ott ahol minden megtörténhet.

Nem hinném, hogy sokan vannak olyanok, akik nem szeretik vagy nem is ismerik azt a zseniális irodalmat, amely Shakespeare nevéhez fűződik. Ezért aztán azt sem hiszem, hogy nem ismerik a Szentivánéji álom történetét, de ha mégis van valaki, aki mégsem, annak ajánlom a fenti színdarab megtekintését. Persze előtte nem árt egy kicsit belelapozni a történetbe, hiszen nem mindennapi keveredést okoz a kis Pukk a tréfacsináló kis kobold. Igazi tréfacsináló. Az álomba merült szerelmeseknek varázserővel bíró pipacsszirommal bedörzsöli szemüket és felébredvén érzelmeik tejesen ellentétes irányt váltanak. Akibe fülig szerelmesek voltak, azt ébredés után elfelejtik és az iránt éreznek komoly érzelmet akit eddig nem szerettek sőt egyenesen kerültek.

Mint tudott a mű annak idején megrendelésre készült, mégpedig egy esküvőre. Az író, vagyis Shakespeare mindent elkövet, hogy a szerelemről és a házasságról lerántsa a rózsaszínű leplet és ezáltal kijózanítsa a házasulandókat. A történet a – kor szokása szerint-nem Shakespeare korában játszódik, hanem szereplőit a görög mitológiából veszi kölcsön és helyezi el őket e különleges komédiában.

Ezen a különös éjszakán tehát a varázserővel bíró virágszirmok hatására teljes érzelmi átalakuláson esnek át a szereplők, egyesek kifordulnak önmagukról és legvadabb álmaikat élik meg, mások elfelejtik eddigi szerelmüket és vágyakozva szaladnak olyan személy után, akit eddig elviselni sem tudtak. A vígjátéki félreértéseken keresztül, amiket Pukk, ez a rafinált játékmester kaján élvezettel és fáradhatatlanul működtet, saját esendőségünkön nevethetünk. A Szentivánéji álom Shakespeare legforrongóbb komédiája, amelyben mindenki átalakul, leveti a bőrét, kivetkőzik önmagából vagy éppen önmagává vedlik át, hogy aztán másnap reggel, fátyolos szemmel megébredve elgondolkodhasson: tényleg énvelem történt mindez?

A bonyodalmakban bővelkedő, nem kis odafigyelést és pontos szövegmondást igénylő komédiát remekül játsszák el a Latinovits színház társulatából már ismerős színészek: Ilyés Róbert,Takács Katalin,Fröhlich Kristóf, Chován Gábor,Hartai Petra, Spolarics Andrea,Hartai Petra, Spolarics Andrea, Böröndi Bence

Külön elismerést érdemlő játékával Pukk megszemélyesítője:Fekete Ádám m.v..

A díszlet ötletes, a kosztümök úgyszintén, valamint a világítás, amely nagyon fontos egy színdarab sikeréért, szintén elismerendő. Szóval minden a helyén volt. A színdarabot az idei év szilveszter délutánján is műsorára tűzi a Latinovits Színház. Remek választás lesz mind azoknak, akik ezt a szórakozást választják.

Major Edit

 

Megosztás