Szép Ernő: Kávécsarnok/Május

2019-09-29 | Budaörs
A Budaörsi Latinovits Színház és a Gózon Gyula Kamara színház koprodukciójában bemutatásra került  Szép Ernő Kávécsarnok/Május két egyfelvonásosa, melyet Kovács Kristóf rendezett.

A hosszú nyár után újból megtelt a Latinovits Színház nézőtere és kezdetét vette a színházi évad, Szép Ernő két kedves novellájából készült színdarabbal.

A  Kávécsarnok egyfelvonásos színdarab az 1930-as években játszódik. A színpadkép egy régen letűnt korszakból való akkor igen népszerű kávéház. Finom, kedves bútoraival talán néha a filmek megfakult kockáin találkozhatunk, akárcsak régen volt vendégeivel. A két főszereplő Koltai Róbert, mint Tisztelt úr, Takács Katalin, mint Nagysád, valami két mellékszereplő Rozi lelkem: Kátai Kinga és Egy kisasszony: Bíró Dorottya, akik mind meghívott vendégként játszanak a színdarabban.

De mi is történik ebben a Kávécsarnokban? Egy magányos idős öregúr, és egy szintén magányos idősödő hölgy egymásra találása, humoros és sokszor megnevettető módon. Lépésről lépésre kerül egyre közelebb a két főszereplője a darabnak, akik eljátsszák nekünk az élet nagy jelenetét, az egymásra találás gyönyörű pillanatait. De mi is történik a színpadon? A jól szituált öregúr napról napra betér Kávécsarnokba,meg issza kávéját és elfogyaszt hozzá legalább három vagy inkább négy brióst, de nem fizet,mégis otthonosan elhelyezkedik a kávéház asztalánál, elolvassa az újságokat, megissza a kávéját, elfogyasztja a briósát, sőt reklamál, ha nem érkezik meg a legfrissebb napilapok  egyike. A kávéház tulajdonos nője, ezt egyre inkább, nem nézi jó szemel, és szóvá is teszi  azt. Ezek után kezdődik el a”bonyodalom” kiderül, hogy mindketten társtalanok, és épp kapóra jön a megoldás. Kettejük egymásra találása tesz végpontot  a történetre és ezzel az egyfelvonásos színdarab véget is ér, mely nevettetően szomorú történetet mesél el arról milyen sivár az élet, társ nélkül.

A másik egyfelvonásos színdarab a Május melynek mondanivalója ugyanaz, mint a Kávécsarnoknak csak más szereplőkkel más helyszínen.

Egy fiatal, élete elején járó és szerelemre vágyó fiatal lány és egy öngyilkos jelölt egymásra találásáról szól. Tanúi lehetünk annak a majdnem tragédiába torkoló tervnek, amelyet egy segíteni kész lány akadályoz meg úgy, hogy felajánlja önmagát és szerelmét az életből kiábrándult fiatalembernek, aki a halált választaná, majd mégis elfogadja a felé nyújtott lehetőséget  a lány szerelmét,magát az életet.

Két történet ugyanazzal a mondanivalóval. Néha nevettető, néha szomorú mindkettő, de igaz. A Május című színdarab szereplői: Öngyilkos jelölt: Illyés Róbert Fiú: Brasch Bence, Lány: Nagy Katica Rendőr: Bregyán Péter valamint a Haláltáncosok kara: Bakos Éva, Dégi János,Dióssi Gábor,Kátai Kinga, Palugyai Sári,Szabó Endre valamint a Keleti István Művészeti Iskola növendékei Agárdi Gergő, Bíró Dorottya, Magy Botond

A rendező Kovács Kristóf.

Az előadást állófogadás követte. A Latinovits Színház igazgatója Berzsenyi Bellaagh Ádám  elmondta, hogy a Kávécsarnok  műsorra tűzését illetve annak megrendezését régóta kérte tőle Kovács Kristóf, mely most végre a nézők elé került. Kovács Kristóf talán azért választotta Szép Ernő művét és állította annak témáját a XXI. század embere elé, hogy az ő gondolataival és az ő szereplőivel mondhassa el az örök emberi vágyat az egymásra találásra, az igaz kapcsolatra, amely meg mentheti az embert a haláltól-  úgy mint a színdarabban is-  és erőt adhat az élet igenlésére.

Major Edit

Fotó: wein

 

Megosztás