Szép magyar városok III. - Tapolca

2021-04-18 | Budaörs
Néhány éve jártam a csodálatos Malom-tó környékén. Bár a leírás szerint mesterségesen hozták létre az 1930-as években, megkapó a hangulata, a környéke. Mit tudhatunk meg a városról?

Tapolca (németül: Toppoltz) Veszprém megyében a Balaton-felvidék nyugati szélén található. A róla elnevezett Tapolcai-medence közepén, a Balatontól 12 km-re helyezkedik el, a Tapolcai járás székhelye. A város szláv eredetű nevét az itt fakadó meleg vizű forrásokról kapta.

Régi település, már az újkőkorból is találtak házmaradványokat. A rómaiak által az 1–4. században épített 6 méter széles, kőből készült utak a város több pontján is megtalálhatóak. A romanizált lakosság 453-ig hun fennhatóság alatt élt, majd a területet 586-ig a longobárdok uralták.

Tapolca Turul ispán birtoka volt az 1200-as években, mikor II. András király neki adományozta a területet 1217 körül. A település 1346-ban ismét királyi birtok, amelyet 1347-ben Nagy Lajos király a karthauzi szerzeteseknek adott. A törökök pusztítása következtében a karthauziak elhagyták a települést, így a veszprémi püspökség tulajdonába került.

A város dinamikus fejlődése a 19. századi vasúti építkezések után indult meg, minek köszönhetően a környék gazdasági, különösen borászati központja lett. Tapolcán 1925-ben a 25 nagykereskedő közül 15 a bor kereskedelmével foglalkozott. Az ipari munkások száma is növekedett a fafeldolgozásban, a szeszfőzésben és a vasútnál. A második világháborúban a település hatalmas veszteségeket szenvedett: nyolcszáz zsidó lakosát deportálták.

1966. március 31-én a települést ismét várossá avatták, és még ebben az évben a bakonyi bauxitbányászat központja lett.

Rövid sétát teszünk a Malom-tó környékén.
A Tapolca patakot az 1930-as években a felső szakaszon felduzzasztották, így jött létre egy két részre tagolódó tóegyüttes, melyek közül a nagyobbik a Malom tó vagy Felső tó. A tó vizének hőmérséklete nagyjából állandó 18 celsius fok, ezért télen sem fagy be. A tavakat sétányok veszik körül, melyeken könnyedén bejárhatjuk a területet. A Tapolca patakot a Malom-tó túlfolyó vizei táplálják, mely Szigligetnél ömlik a Balatonba.

A jelenlegi Gabriella Hotel eredetileg malom volt, amelyet az évszázadok alatt többször is átépítettek. A ma is látható kerék már csak dekoráció.

Nagyboldogasszony katolikus templom
Eredeti épületét még Turul ispán emeltette a 13. század század első felében, ezt ma már jóformán csak a déli oldalán levő román stílusú ablak jelzi. A karthauziak a 15. század elején ezt egészítették ki egy gótikus, keresztbordás mennyezetű szentéllyel. A templom északi oldalához kapcsolódik az irgalmas nővérek rendháza és óvodája, amit Ranolder János püspök építtetett 1872-ben.

Szentháromság-szobor oly gyakran megtalálható városainkban. A tapolcai hatszögletű lépcsős talapzaton álló barokk mészkő-szoborcsoport, amelyet Padányi Biró Márton veszprémi püspök állíttatott 1757-ben. 1998-ban helyreállították.

Kedves színfolt a „Négy évszak” szobor allegorikus nőalakjaival. Marton László alkotta 1993-ban.

Mint az eddig bemutatott többi városba, Tapolcára is érdemes ellátogatni a szép tavaszi hónapokban.
Szk (Kép: Szk)

E táblán több történelmi emléket is megismerhetünk.

A tóparti régi malom ma szálloda.

A tó halai vígan úszkálnak a napfényben.

A Szentháromság-szobor a Fő téren áll.

Megosztás