Szép magyar városok V - Tata

2021-05-27 | Budaörs
Kevesebb megkapó látványt ismerek, mint a tatai vár az Öreg-tó partján – de a vár teraszáról lenézve is csodálatos a kép. A város újabb gyöngyszeme: a felújított, berendezett Esterházy-kastély.

Láttam már télen és nyáron, kiszáradt partokkal és a régi malmot működtető bő vízzel is, málló vakolatú nagytemplommal és felújítottal – napjainkban pedig új szenzáció: az újraéledt, már látogatható gyönyörű Esterházy-kastély a Vár közelében.

A város

Tata ősidők óta lakott település, ezt az itt feltárt, ősemberre utaló régészeti leletek is bizonyítják. Az évezredek során a kedvező létfeltételek, a hévforrások mindig a környékre vonzották az embert.

Az Árpád-házi uralkodók idején királyi birtok volt. Az itt lévő bencés apátságról a 9. századból fennmaradt írásos emlékek tudósítanak. A település neve Tata alakban először 1221-ben fordult elő. A 13. századtól, egészen 1326-ig, a Csák család uradalmához tartozott. Az ő birtoklásuk idején kezdődött meg a vár építése is.
1410 után a tatai vár Zsigmond kedves tartózkodási helye volt. Gyakran szállt meg itt, és 1412-ben, a tatai várban fogadta Jagelló Ulászló lengyel királyt, VII. Erik dán királyt, Marchiai Jakab főinkvizítort…

A tatai Vár
A Lackffy család kezdeményezésére az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült, ma Tata egyik gyöngyszeme. Fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte, mint királyi nyaralókastély. A vár falai a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik, melyet az egykor itt élt Esterházy családnak köszönhetünk. Az Öreg-tó partján álló építmény ma is szemet gyönyörködtető látvány.

 

Esterházy-kastély

Az 1760-as évek elején Esterházy Miklós gróf a vár lebontásával, annak helyére nagyszabású, új kastély tervének az elkészítésével bízta meg Fellner Jakabot. A négy változatban kidolgozott terv megvalósítását részben Esterházy Miklós halála (1765), részben az anyagiak hiúsították meg. Fellner Jakab tervei szerint 1777-re csak egy szerényebb kastély készült el. A két saroktoronnyal szegélyezett épület kétoldalt kapukkal csatlakozik a szabálytalan udvart körülvevő udvarrészekhez. Ezek kapcsolták a kastélyhoz Balogh Ferenc jószágkormányzó Fellner Jakab által 1751-ben épített lakását. A kastély történeti múltjához tartozik, hogy a Napóleon előli visszavonuláskor 1809. augusztus 22. és november 21. között Ferenc magyar király és Ludovika királyné a kastély lakója volt. 1848-49-ben a kastélyban éjszakázott Windischgrätz és Haynau.

A második királypuccs idején, 1921. október 22-én éjjel kíséretével a tatai vasútállomásra érkezett IV. Károly magyar király. A katonák felesketése után visszaszálltak a vonatba és továbbutaztak Budapest felé. Velük ment Esterházy Ferenc gróf is. A vesztes „budaörsi csata” után, október 24-én érkeztek vissza a tatai Esterházy-kastélyba, ahol IV. Károlyt és Zita királynét, Andrássy Gyula grófot, Rakovszky Istvánt, Gratz Gusztávot, Zichy Istvánt és Gyürky grófot a nemzeti hadsereg őrizetbe vette. A királyi pár október 26-án hajnalban hagyta el Tatát és még aznap 13 órakor megérkezett a tihanyi apátságba.

A második világháború befejezése után 1945-ben a Népjóléti Minisztérium kiutalására a budapesti Lipótmezei Elmegyógyintézet egy részét a tatai Esterházy-kastélyban helyezték el. Az 1990-es évek elejéig kórházi célokra használták a kastélyt. (dr. Körmendi Géza)

Napjainkban a késő barokk Esterházy-kastély régi szépségét visszanyerve megújult kiállítási tartalommal várja a látogatókat. A Béke-szigete elnevezésű, élményalapú tárlat a grófi család hétköznapjait és nemzetközi jelentőségét mutatja be. A korhűen berendezett enteriőrökben izgalmas műtárgyak mesélnek az Esterházyak múltjáról.

 

Szent Kereszt plébániatemplom

A Szent Kereszt Plébániatemplom alapkövét 1751-ben tették le, a Kossuth téren magasodó épület Franz Anton Pilgram, Fellner Jakab és Grossmann József építészek munkáját dicséri, a végleges befejezésre 1784-ben került sor. Állaga az 1990-es évek végére leromlott. A több lépcsőben megszervezett renoválás keretében először a tető felújítását végezték el. A 2000-es évek elején megtörtént a templom vakolása is, a meglazult toronysisakokat pedig 2009-2010 folyamán építették újjá, s vörösréz lemezzel burkolták. 2020. szeptember 13-án került sor a külsőleg felújított Szent Kereszt Plébániatemplom ünnepélyes, püspöki megáldására.

A tatai tó partján nagyszerű sétákat tehetünk, megcsodálhatjuk a várat és a kastélyt, számos romantikus kertet, épületet – de még vonatozhatunk is. Számomra megunhatatlan! (SzK)

Kilátás a Várból

A Vár terasza

Egy romantikus kert.

Keresztelő Szent János áll a tóban.

Téli hangulat.

A megújult Szent Kereszt templom.

És a kisvonat.

Megosztás