Szép volt, gratulálunk!

2023-01-25 | Budaörs
Magyarország bronzérmes lett a legrangosabb szakács világversenyen, a Bocuse D'Oron Lyonban. A magyar csapat (Dalnoki Bence séf, Nyikos Patrik commis, Széll Tamás coach és Szulló Szabina felkészítésével) a Bocuse D’Or verseny Budapesten rendezett európai döntőjén ezüstérmes lett, így jutottak ki a lyoni világversenyre, ahol 24 csapattal szálltak szembe.

A versenyt Dánia nyerte, a második helyezés Norvégiáé, a társadalmi felelősségvállalás díját Mexikó nyerte, a legjobb commis (kukta) Norvégiáé, a legjobb haltál a svédeké, a legjobb gyerekmenüt a franciák készítették, és a gyerekzsűri kedvence Japán lett. A magyar csapat már többször szerepelt a világdöntőn, de először került dobogóra.
Dalnoki a két Michelin csillagos Stand sous séfje, a felkészítők pedig a Stand éttermek tulajdonosai.

A magyar csapat négy hónapja erre a versenyre edzett, újra és újra előkészítették, grammra kimérték az alapanyagokat, úgy, ahogy a versenyelőírások engedik, a felkészülés során minden nap le is főzték a versenytányérokat. A szabályok rettentő bonyolultak, ráadásul gyakran változtatják őket, míg például korábban előkészített zöldséget nem lehetett vinni, addig most pucoltat szabad, de szeletelni már nem, szigorúan figyelik a tisztaságot, a technikát, ezek az apróságok pedig sok időt jelenthetnek. Különösen nehéz műfaj ez azért is, mert a zsűri ízlését is el kell találni, de a legmodernebb technológiai elvárásoknak is meg kell felelni, miközben a feladatokat is teljesíteni kell, mindezt időre.

Egy kis ízelítő a feladatokból:

A Budapest-tál, amelyet a Szabadság híd ihletett, a következő elemekből állt:

Ördöghal füstölt kagylóval, sötét algával és citromos kovászos kenyér krutonnal
Pácolt gyökérzöldségekből készült rózsák, folyékony krumpli, fűszernövények és érlelt sajt
Cékla és tokaji borzselé, fekete borsos-zsályás puha hagyma, ropogós csicsóka
a „Magyar lakoma”, ami gulyás fűszerekkel ízesített fekete kagylós tortelliniből áll, enyhe tormával és metélőhagymával ízesített kék kagyló szósszal, szezonális magyar zöldségekkel az erdőről és mezőről
Sültördöghal-mártás barna vajjal és tokaji borgyöngyökkel

A tányér-feladat elemei („Etesd a gyerekeket”)

Hideg tökleves, tökkel és petrezselyemmel töltött uborka, habos zabkrém enyhe tormával, füstölt olajban pácolt zöldborsó
Tükörtojás gombával, hagymával, savanyított tökkel, citromos zsályával és krémes tojássárgájával
Érlelt sajtból készült szósz, tökkel és tökolajjal
Joghurthab folyékony tökkel, vaníliával, almával és málnával, töktorta
Ropogós „föld” meglepetés, csokoládéval, mogyoróval és citromkóróval

A Bocuse D’Or a világ legrangosabb szakácsversenye, amelyet Paul Bocuse szakács ötlete nyomán 1987 óta, kétévente rendeznek meg. Magyar szakácsok 2013 óta vesznek részt a világversenyen, és egyre jobb helyezéseket érnek el. Az első hazai siker Széll Tamás nevéhez köthető, aki 2016-ban megnyerte az európai döntőt.
(Forrás: telex.hu, magyarbocusedorakademia)

Széll Tamás annak idején Budaörsön tartott nagy érdeklődéssel kísért bemutatót, a látvány mellett meg is kóstolhattunk néhány fogást.
Azóta is figyelemmel kísérem pályáját és nagy örömmel nézem a Duna TV-n rendszeresen jelentkező Főmenü c. műsorát, amely közvetlen, hagyományos, és olyan ételeket készítenek, amelyeket mi is megfőzhetünk otthon.

SzK

Megosztás