Szeptember – a Földanya hava

2022-08-28 | Budaörs
Szeptember - ősi magyar nevén Földanya hava, az év kilencedik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. Eredetileg, a római naptárban az év hetedik hónapja volt. Innen ered a neve is: a latin septem szóból, melynek jelentése hét. A népi kalendárium Szent Mihály havának is nevezi.

Az időjárását tekintve igen változatos arcot mutat hazánkban, hiszen jelentős lehűlések és esőzések rendszerint előfordulnak a hónap elején, de elsősorban a hónap második felében megérkezhet az ún. indián-nyár , vagy vénasszonyok-nyara. Viszont például a a Kárpát-medence legkorábbi havazásait is szept. 17. és okt. 23. között jegyezték fel. (Az átlagos legelső havazás november közepére esik.)

Az éghajlati statisztikák szerint a jellemző minimum hőmérséklet 9 / 12 °C, míg a jellemző maximum hőmérséklet 21 / 23 °C, 34-52 mm csapadék hullik és a napsütéses órák száma 176-210 óra körül van összesen a hónap folyamán.

Bár napjaink megváltozott éghajlati körülményeit figyelembe véve, még érhetnek meglepetések.

Szeptember 1.: A meteorológiai ősz kezdete, Egyed napja. A népi időjóslás szerint Egyed névünnepén ha esik, enyhe tél lesz – meg egész hónapban eső, lévén. Ha az eső mellett égzengés is van, akkor jövőre jó termés várható, míg szép ideje kellemes őszt jelez.

Szeptember elseje az iskolakezdés napja. Sok kisdiák várja , vagy nem várja ezt a napot.

Gyurkovics Tibor: Iskola-nyitogató

(részlet)

Iskola, iskola,

ki a csoda

jár oda?

A takács, a kovács,

a kőműves meg az ács,

a kardjával odajár

kese lovon a huszár!

Itt tanulta meg az á-t

és a matematikát,

itt tanulta meg az ó-t,

mennyi szálat fon a pók.

Itt tanulta meg az í-t,

hogy a rózsa kivirít,

hogyan írja le az ú-t

s a Dunántúl csupa púp,

pörögtek az ő-k, az ű-k,

mint a fényes köszörűk.

Szeptember 5.: Lőrinc-nap. Lőrinc napra már a déli fekvésű szőlőkben elkezdtek érni a kései érésű szőlőfajták is. Minden jel az időjárás fordulására, a lassan beálló őszre mutat. A nap időjárásából következtetni lehet az őszére: ha szépen süt a nap, hosszú, kellemes őszi napok várnak ránk. Lőrinc rontónap. „Belepisil” a szabad vizekbe, nem is szabad többé fürdeni a szabadban. Éppen ezért íztelen lesz a dinnye is.

Ebben a hónapban még több jeles napot találunk. Lesz dolguk a kertészkedőknek is.

Vidám iskolakezdést a tanulóknak!

s.k.

Megosztás