Szúnyogűző növények

2023-09-19 | Budaörs
Talán még soha nem szenvedtem annyit Budaörsön a szúnyogoktól, mint ebben az évben. Remélem, ezek a növények a minket elárasztó újfajta szúnyogokat is elriasztják.

1. Citromfű

Nemcsak, hogy elűzi a szúnyogokat, de kellemes illatával csökkenti a bennünk felgyülemlett stresszt is. Varázsoljunk vele nyugtató aromás fürdőt estére!

2. Macskamenta

Állítólag a cicák megőrülnek az illatától, de ennek bizonyítékát nem láttuk egyszer sem saját macskáinktól. Illatát viszont nem szeretik sem a vérszívók sem a kártevők, így bátran próbálkozhatunk ültetésével, mert a macskamenta azok közé a növények közé tartozik, amelyek még akkor is szépen fejlődnek, ha nem foglalkoznak velük.

 

3. Büdöske

Nem csak a szúnyogokat, hanem más kártevőket is elriaszt, így kihagyhatatlan minden bio-konyhakertből.

 

4. Levendula

Tegyünk egy cserép levendulát vagy levendulás zsákot az ablakba, és rögtön hátra arcot vesznek a kéretlen vérszívók. Csokorba is köthetjük vagy buzogányt fűzünk belőle, akkor kevésbé potyog. A konyhában így hasznosíthatjuk.

5. Menta

Csak hogy fokozzuk a hatást, a repellens tulajdonságon kívül minket is levesz a lábunkról, főleg, ha koktélunkba is keverünk belőle vagy jégkockába zárjuk.

6. Bazsalikom

Nagyanyáink fantasztikus ízét még nem biztos hogy elismerték, de az út mellé ültették, hogy távol tartsa a zavaró vérszívókat. Így termesszük a bazsalikomot, hogy saját pestót is tudjunk készíteni belőle.

7. Fokhagyma

Illata már önmagában is gyógyító hatású, de ha nyersen fogyasztjuk, lehet, hogy nem csak a szúnyogokat tartjuk távol magunktól.

8. Bojtocska

A Kárpát-medencében egynyári balkon- vagy virágágyi növény, de az ablakba ezután szúnyogűző mivolta miatt is választhatjuk.

 

9. Eukaliptusz

Különleges megjelenésű dézsás növény, ideális a teraszra, ahol az estéinket nyugalomban töltenénk.

10. Teafa

A teafaolaj az Ausztráliában őshonos Melaleuca alternifolia leveleiből préselt illóolaj, amely jellegzetes friss, kámforos illatú. Ami kellemes nekünk, az taszító a rovaroknak. Párologtatva nemcsak a levegőt fertőtleníti, hanem a nem kívánatos szúnyogokat is távolabb tarthatjuk.

11. Kamilla

A kamillát a növények doktorának is nevezik. Ha kertünkben egy beteg növény mellé ültetjük, akkor annak állapota szemmel láthatóan javulni kezd. A kamillatea gyógyhatásait sokan ismerjük, de azt talán kevesebben, hogy a rák gyógyításában is szerepet játszhat. A hasznos rovarokat csalogatja, a vérszívókat távol tartja.

12. Rozmaring

A középkorban a férfiak és nők rozmaringágat helyeztek a párnájuk alá, hogy elriassza a démonokat, illetve a rossz álmokat. Ha őket nem is, de a rovarokat távol tartja. Zsíros hajra való sampont is készíthetünk belőle vagy dobjuk az újkrumpli mellé.

13. Gilisztaűző varádics

Nevéhez híven napjainkig gyakorta használták az ember és a háziállatok bélférgeinek elpusztítására, kiűzésére, külsőleg ízületi fájdalmak enyhítésére. Főként szárított virágból főzött teája tartalmazza a férgek, rovarok által nem kedvelt illóolajokat, gyantát és keserűanyagot. Mérgező hatása miatt háziszerként ma már nem ajánlott. A biokertészek elsősorban a hangyák távoltartására alkalmazzák. A szárított növény nemcsak az ágyásokból, de a tárolóhelyekről is elűzi a hangyákat és más rovarokat, így a molyokat is.


+ 1 Kancsóka

Ez utóbbi növény nem illatával, hanem életmódjával gyéríti a rovarokat. Két legyet eszik egy falásra…
(Forrás: edenkert.hu)

 

(SzK)

Megosztás