Tanuljunk az olaszoktól táplálkozási szokásokat!

2021-04-17 | Budaörs
Egy kutatásba több országot, összesen 163 országot vontak be, hogy kiderüljön, melyik ország lakosai a legegészségesebbek. A vizsgálat során nézték az étkezési szokásokat, de az olyan betegségeket is górcső alá vették, mint a magas vérnyomás, az elhízás vagy a dohányzás. A győztes Olaszország lett, ahol a várható élettartam 80 év.

Az, hogy az olaszok ilyen sokáig élnek és még idősebb korukban is relatíve jó egészségnek örvendenek, sok oka van. Vegyünk mi is példát az olaszokról és próbáljunk mi is úgy élni, mint ők. A cikkben az olasz életmód titkairól olvashat, melyeket mi magyarok is követhetünk, hogy az átlagéletkorunk kicsit magasabb legyen a mostaninál.

Az olaszok a mediterrán étrend szerint élnek, sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, olíva olajat, teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak. A mediterrán étrend a legegészségesebb a világon, így már nem is olyan meglepő, hogy ilyen hosszú élettartammal rendelkeznek.

Az olaszok szinte mindent frissen készítenek, nem igazán preferálják a feldolgozott élelmiszereket. Sokat sütnek és főznek és mindent egészséges alapanyagokból készítenek el, amivel sok antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot, rostot visznek be a szervezetükbe. Ezek az egészséges táplálékok csökkentik a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Az olaszok szeretnek enni, de nemcsak bekapnak gyorsan valamit, hanem komótosan, lassan étkeznek. Sokan haza is mennek a munkahelyről ebédidőben, hogy frissen elkészített meleg ételt egyenek. A lassú étkezés pozitívan hat az emésztésre, hamarabb leszünk jóllakottak, így kevesebbet eszünk, ami megakadályozza, hogy elhízzunk.

Az olaszok vidámak, könnyen barátkoznak, ezért se lepődjünk meg, amikor egy-egy olasz filmben is azt látjuk, hogy mennyire barátságosak és milyen jó kapcsolatot ápolnak a barátaikkal, a családtagjaikkal, a szomszédaikkal. Ezek az erős társadalmi és szociális kapcsolatok rendkívül pozitív hatással vannak az egészségre, nemcsak a fizikai, hanem a mentális és az érzelmi egészségre is, amelyek együttesen csökkentik a megbetegedéseket és halálozási rátát.

Az olaszok és a mediterrán térségben élők rendszeresen fogyasztanak jó minőségű vörös bort, természetesen módjával és mértékkel. A vörösborból csak napi egy-két pohárral fogyasztanak, amivel kihasználják a benne található resveratrol egészségügyi előnyeit, ami leginkább az egészséges szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segíthet.

A mediterrán térségben élők napi szinten használnak extra szűz olíva olajat akár főzéshez, sütéshez és saláták készítéséhez is. Az extra szűz olívaolaj rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór, a depresszió, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a csontritkulás kockázatának csökkentésével is.

Megjegyzés: Ugyanakkor méltán lehetünk büszkék a magyar konyha remekeire. Van néhány ételféleség, amivel versenyre kelhetünk a nagyvilág konyhájában. Egy töltött káposzta, kellemesen fűszerezve is lehet könnyű étel, ha nem csöpög a zsírtól.

Forrás. Gyógyszernélkül Magazin

s.k.

Megosztás