Egyre gyakrabban látni a főváros utcáin zavaros tekintetű, néha hangoskodó, néha magukban beszélő embereket .A „herbál” miatt zombiként kódorgó, vagy épp természetellenes pozíciókban gubbasztó fiatalok nem csak saját egészségüket rombolják, hanem gyakran viselkednek félelmet keltő, agresszív módon a járókelőkkel szemben, és sokszor van szükség miattuk rendőrségi intézkedésre.

Senki nem tudja, mi a hatóanyag

A lap azt írja, hogy a „Biofű” elnevezés a gyűjtőneve az összes szintetikusan előállított cannabis származéknak. Ezeket szintén változatos fantázianevekkel illetik, mint például a „herbál”, „műfű”, „K2″, „füstölő”, „spice”, vagy „legális fű”.

– Legalább 120-féle „biofüvet” ismerünk. Ezek szerkezetükben hasonlítanak a marihuána pszichoaktív hatóanyagához, a THC-hez. A hatáserősségük azonban akár tízszerese is lehet. Az újabb fajta szintetikus marihuánaszármazékok, biofüvek, herbálok, amik kint vannak az utcán, az »eléggé ütős« kategóriába tartoznak – mondta a lapnak Zacher Gábor.

Forrás: Metropol

A hatvani kórház sürgősségi osztályának főorvosa Dr. Zacher Gábor szerint ezek a második slukk után már ott vannak a központi idegrendszerben, és tudatbeszűkülést okoznak. Ezáltal például jelentősen megnőhet a szívritmuszavarra való hajlandóság: az utóbbi időben az ezzel kapcsolatos halálesetek száma jelentősen megemelkedett.

A szintetikus vagy dizájnerdrogoknak senki sem tudja a pontos hatóanyagát, még maga a díler sem. Ezek lehetnek akár mérgező anyagok is, akár patkányméreg, vagy aceton. Az előállítók tulajdonképpen kísérleteznek a fogyasztókkal. Elég csak egy apró összetevőt megváltoztatni és már nem szerepel a vegyület a rendőrség nyilvántartásában, mint a drog. Ezért egy ideig tulajdonképpen „legálisnak” tekinthetők a frissen kikevert szerek. A kábítószerrel dohány- vagy gyógynövényleveleket itatnak át, és ezt szívják a fogyasztók.

Forrás: Metropol

Szegénységi droghasználat

Az egyik legelső dizájnerdrog a „Kati” volt, de azóta megjárta a kábítószerpiacot az „Évi”, a „Zsuzsi” és a vetkőzős drognak is nevezett „Zene”, amelyet a legtöbb nyilvánosan meztelenül őrjöngő szedett a rosszulléte előtt. Azonban még náluk is veszélyesebb a legújabb, „herbál” kategóriába tartozó „Bika”.

– A „Bika” fantázianevű szer viszonylag sok halálos áldozatot követelt az elmúlt 1-2 évben, de már vannak »testvérei« is, amik hasonló hatáserősséggel, tudatállapot-változással bírnak. Ezek a drogok eléggé népszerűek ma – mondta Zacher Gábor. A toxikológus elmondta: egy biofüves cigaretta az ország egyes részein már 100–150 forintért megkapható.

Forrás: Metropol

– Ezt a jelenséget szegénységi droghasználatnak szoktuk hívni. Általában a nagy szegénységben élőknél szokott megjelenni, akik ezt az összeget talán még ki tudják fizetni a kábulatért. Ráadásul a drogfüggők immunrendszere sokkal kevésbé ellenálló, mint egy egészséges emberé, emiatt a Covid- vírussal szemben is fokozottabb veszélynek vannak kitéve – mondta a főorvos.

A megnövekedett herbál fogyasztással kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt válaszolta lapnak, hogy a Budapesten rendőri eljárásban regisztrált új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűncselekmények száma … az alábbiak szerint alakult: 2021. I–X. hó 56 eset.

– A Budapesti Rendőr-főkapitányság a büntetőeljárásról szóló törvény által lehetővé tett valamennyi eszközzel fellép az illegális szerek terjesztőivel szemben. A közbiztonság szavatolása érdekében együttműködünk többek között a Készenléti Rendőrséggel, a Polgárőrséggel, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal és a Budapesti Közlekedési Központtal – írta a BRFK

Források Metropol ( Major Edit )