"Tavaszi ébredések" fotó kiállítás a Művelődési Házban

2023-12-12 | Budaörs
A Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház “Tavaszi Ébredések” Fotópályázat nyerteseinek válogatott képeiből rendezett kiállítást.,Az érdeklődők Mészáros Erzsébet és Donkó Zoltán fotóiból láthatnak felvételeket.

A kiállítás különleges már csak azért is, mert  a két kiállító művész egymástól távol él, sőt nem is ismerik egymást, mégis csodálatosan együtt harmonizál képeik világa. Mindketten indultak a „Tavaszi ébredések” fotópályázaton,amelyet a Jókai Művelődési Ház hirdetett meg a tavalyi év februárjában.A kiállítást . Eperjesi Zsuzsa nyitotta meg,tőle hallhattunk információkat a két művészről és kiállított fotóikról.

 

Mészáros Erzsébet a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház Surranók túraklubjának egyik kirándulásán fotózta le  az egyik túravezetőt és ezzel  a fotójával nyerte meg a pályázatot,

míg Donkó Zoltán a másik pályázó, egy Budaörsön készített, csodálatos tavaszi héricset ábrázoló képpel vívta ki a szervezők elismerését.

A kiállítás során Mészáros Erzsébet külföldi utazásairól nézhetünk meg egy rendhagyó válogatást, míg  Dankó Zoltán különleges képeinek főszereplői a Tisza-tó és annak élővilágáról ad élethű válogatást..

Mindketten gyermekkorukban kezdték az érdeklődést a fényképezés iránt, Zoltán 10 évesen kapta az első Zenit gépét, míg Erzsébet 13 évesen Smena 8-ast.

Zoltánnak megtanulta a képkidolgozás tudományát, a nagyítást. Ez a kémiai folyamat ma már csak filmekből ismert jelenet, de igazi ínyencség a fotózás rajongóinak.

Zoltán képei a Tisza-tavon, az utóbbi pár évben készültek. A helyszín igazi szerelmese, a világ egyik legszebb részének tartja. A tóhoz először 2011-ben ment nyaralni a családjával, de a hely igazi varázsa 2014-ben fogta meg, egy vezetett kajaktúra során. Azóta minden évben szabadsága nagy részt a itt tölti, részben a családjával, barátaival, illetve általában egy-egy hetet egyedül is. Ilyenkor az evezés és a fotózás tölti ki a mindennapjait. Ez utóbbi kombináció tökéletes, és igazán természetközeli kikapcsolódásra ad alkalmat. Kajakkal jut el a Tó eldugott részeire, hogy megcsodálhassa az élővilágot.

Mészáros Erzsébet a fényképezést még fekete-fehér képek készítésével kezdte, majd sok-sok év múlva kezdődött igazi rajongása a fotózás iránt, amikor férjével utazni kezdtek. Ő: a férje – a mi túravezetőnk – András tanította meg neki a kamera manuális beállításának rejtelmeit. Először egy Canon bridge típusú géppel majd egy Nikon tükörreflexes géppel örökítette meg a szembejövő átlagos vagy éppen egyáltalán nem átlagos természeti jelenségeket.Egy-egy utazás alkalmával akár több ezer képet is készít, ami azért is fontos számára, mert ezek a képek szolgálnak inspirációul a később születendő festményeihez. A ma itt látható képeket Macedóniában, Zakinthos-on, Lombardiában, illetve a Mikronézia szigetén készítette.

Míg Donkó  Zoltán fotóin visszaköszön a természet, szinte érezni  a tarkót perzselő napot, hallani a béka kuruttyolást  átélhetjük az időt mely megáll egy pillanatra miközben lélegzet visszafolyta figyeljük a körülöttünk élő természetet,addig  Mészáros  Erzsébet képein visszaköszön az eklektikus helyszínek varázsa, a természet és az ember örök összefonódása és az utazás, az új felfedezésének izgalma.

Szeretettel ajánlom a kiállítás megtekintését mindazoknak akik érdeklődnek a szép fotók iránt, amely február közepéig látogatható a Jókai Mór Művelődési házban.

Fotó: Mészáros Erzsébet

Major Edit

 

 

Megosztás