Teljesen leállhat a szemétszállítás?

2022-10-06 | Közélet
2022. januárja óta Budaörsön is a Fővárosi Közterület-fenntartó végzi a szemétszállítást, miután Budaörs városvezetése szerződést bontott az érdi szolgáltatóval. A sztrájk így minket, budaörsieket is keményen érinthet.

Tisztelt Budaörsi Ügyfeleink!
A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) nevében, Budaörs új hulladékgazdálkodási közszolgáltatójaként köszöntjük Önöket! Budaörs Város Önkormányzatának döntése értelmében 2022. január elsejétől a BKM FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója veszi át településükön ezen feladatok ellátását az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft.-től (ÉTH). A hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos ügyfélszolgálati tevékenységet a BTG Nonprofit Kft.-vel való együttműködés keretében látjuk el. – olvasható az FKF honlapján.

Miért sztrájkolnak a szemétszállító munkatársak és hol tartanak az egyeztetések?

Október 4. (magyarnemzet.h)
… állandósultak a problémák a hulladékszállítóknál, nyáron nem kaptak hűtött védőitalt és sok volt az üzemi baleset is.

Az FKF délután kiadott sajtóközleményében kifejtette: A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban ma reggel előzetes bejelentés nélküli, a köznyelvben ún. vadsztrájknak nevezett munkabeszüntetés kezdődött. A Társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a Főváros által adott béremelést az infláció és a rezsi növekedés felemésztette.

Emlékeztettek: A Fővárosi Önkormányzat és az érintett két reprezentatív szakszervezet 2021. júniusában Bérpolitikai Megállapodást kötött, amely az összes Fővárosi Önkormányzati érdekkörbe tartozó munkavállalóra vonatkozik. A megállapodás alapján az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai is 15 százalékos átlagos béremelésben részesültek 2022. január 1-jétől. Mint írják, a Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. A főpolgármester-helyettes közlése szerint szerdáig eredmény kell, különben a katasztrófavédelemhez fordul Budapest a szolgáltatás biztosításáért.

Okt. 6. (index.hu)
Kedden és szerdán a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Ecseri úti telephelyén a dolgozók nem vették fel a munkát, béremelést követelnek. A hulladékszállítók és a cég vezetősége folyamatosan tárgyaltak az elmúlt napokban – eddig eredménytelenül.

A Blikk információi szerint Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere csütörtök hajnalban személyesen is megjelent a munkabeszüntetés helyszínén, ahol azt mondta, hogy a főváros a jelenlegi helyzetben minden dolgozónak bruttó 200 ezer forintos egyszeri pénzt tud adni a rezsidíjak kompenzálására.

A lap úgy tudja, hogy Karácsony Gergely megígérte, hogy ettől függetlenül jár a bruttó 120 ezer forintos karácsonyi jutalom is „a kukásoknak”.
Az Index birtokába került a főpolgármester szerdai keltezésű levele, amelyben Budapest vezetője Varga Ferenc tűzoltó dandártábornokhoz, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósága vezetőjéhez fordul segítségért. Karácsony Gergely ebben egyebek mellett azt írja:
A munkáltató képviselői a munkavállalók által választott küldöttekkel egyeztetéseket folytatnak, de jelen pillanatban a holnapi napon sem látom garantáltnak azt, hogy a közszolgáltatás részét képező hulladékgyűjtés érdekében a hulladékszállító célgépek kifutnak a BKM FKF telephelyeiről, ami pedig már olyan mértékű hulladékfelhalmozódást eredményez, ami álláspontom szerint súlyos közegészségügyi kockázat kialakulását jelenti.

Hogyan tovább? Tegnap a BTG irodájában jártam, ott azt tanácsolták, mivel bizonytalan, mi fog történni, hagyjuk kint a kukákat az utcán és várjunk…

SzK

Megosztás