Teremtésvédelmi időszak kezdődik szeptember 1-én

2023-08-30 | Budaörs
A keresztény egyházakban meghonosodott, közel egy hónapig tartó teremtésvédelmi időszak október 4-én, Assisi Szent Ferenc emléknapján zárul.

Ferenc pápa üzenetében arra hív, hogy „álljunk ki a környezeti és éghajlati igazságtalanság áldozatai mellett, és vessünk véget a teremtés elleni értelmetlen háborúnak”. A római katolikus egyházfő arra biztat, hogy „alakítsuk át szívünket, életmódunkat és a társadalmainkat irányító közpolitikát”. A Szentatya emlékeztet, hogy már Szent II. János Pál pápa „ökológiai megtérésre” bátorított, ami abból áll, hogy megújítjuk „a teremtéssel való kapcsolatunkat, hogy többé ne kizsákmányolandó tárgynak tekintsük, hanem Teremtőnk szent ajándékaként ápoljuk”.

Ferenc pápa üzenetének bemutatása alkalmából a nemzetközi teremtésvédelmi szervezet, a Laudato Si’ Mozgalom igazgatója, Tomas Insua annak fontosságát hangsúlyozta, hogy ezt az időszakot az emberiség és a bolygónk előtt álló igazságtalanságok és a béke hiánya elleni küzdelemre használjuk fel. Rámutatott: lényeges, hogy az ökológiai válság lelki gyökereivel és anyagi mozgatórugóival egyaránt foglalkozzunk.

A budaörsi római katolikus plébánia ezt ajánlja a szeptember 1-i imanapra:

„Arra buzdítjuk a kedves testvéreket, hogy ezen a napon szánjunk időt a közös otthonunkért mondott imádságra. Adjunk hálát a Teremtőnek a teremtett világ ajándékáért, és kötelezzük el magunkat annak őrzésében és védelmében, az eljövendő nemzedékek javára.”

(SzK)

Megosztás