Tisztelet az áldozatoknak

2021-05-06 | Budaörs
 A kedves Olvasó is biztos tudja, hogy városunk határában, a Budakeszi fele vezető úton Német-magyar katonatemető található. Sok ezer áldozat földi maradványát fedik a sírhalmok, sokaknak csak a neve olvasható az obeliszkeken, olyanoknak, akiknek a sírját már nem lehet megtalálni.
Aki oda belép, annak óhatatlanul elszorul a szíve. Hiszen azok a katonák elvesztették az egyetlen életüket. Valamennyiüket hazavárták a feleségeik, gyermekeik , szüleik. A szépen gondozott temetőben évről évre megemlékezést tart a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség.

Kovács Imre, a szövetség magyarországi megbízottja tájékoztatott az alábbiakban.

-A német nevén Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.  alapítványt 1919-ben hozták létre az akkori  Németországon kívül elesett/elhunyt német katonaszemélyek nyughelyének felkutatására, sírjának, eltemetési helyének gondozására. Az 1993. november 16-án megkötött Magyar-német Hadisírgondozó Egyezmény biztosít jogi keretet a 2. Világháborúban, a  Magyarország területén folyó harcokban elesett német katonákat befogadó temetők létesítésére, gondozására. 15 német katonai temetőben nyugszik a hazánk területén elesett mintegy 53 ezer német katona. Bajna, Balatonkenese, Böhönye, Budaörs, Győr, Hajmáskér, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Pápa, Pécs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém a települések, ahol német-magyar katonatemetők találhatók.  Ezek közül a Budaörsön (Gyár u. 2.). található a legnagyobb német katonatemető és egyben a legnagyobb katonatemető is Magyarországon. A Budaörsi Német-magyar katonatemetőben, amely Békepark megnevezést kapott, mintegy 17 ezer  német katona nyughelye van. A 2. parcellában pedig, a német katonákkal együtt exhumált magyar katonák nyugszanak, mintegy 690 fő. A 15 német-magyar katonatemetőn túl, közel 1200 település temetőiben találhatók még német katonasírok a 2. Világháborúból.

A katonatemető megnyitására Budaörsön 2002. októberében került sor.  2019-ben a VDK e.V. megalapításának 100. évfordulójához köthetően megújult a temető információs és kiállító helyisége is, ahol az itt nyugvók közül néhány személy sorsáról és emberi arculatáról kaphatunk információkat. A német katonai temetők időszakos karbantartását és rendben tartását segítik azok az önkéntes német katonaszemélyek is, akik évente egy alkalommal – általában két hét időtartamra szervezett tevékenység keretében – végzik ezt a tiszteletre méltó munkát. (A temetők rendszeres gondozására kertészekkel és parképítőkkel áll szerződések kapcsolatban a VDK e.V.) A karbantartás idejére, a német katonalétszámmal egyező számú magyar katona is részt vállal a munkában. Évente még ma is 190-220 katona exhumálása történik kutatás és bejelentések alapján. Az exhumált személyek újratemetése a katonatemetőben november 2. vagy 3. hetében történik meg, katonai tiszteletadás mellett.

Az év folyamán minden nap látogatható a temető korlátozás nélkül.

Ez alól kivétel azok az alkalmak, amikor olyan műszaki munkák folynak a temető területén, amelyek végzését a látogatók akadályoznák, vagy rájuk nézve baleseti veszélyt jelenthetnének. Ezekről az időpontokról/időszakokról aktuálisan tábla tájékoztat a bejáratnál. Az információs helyiség munkanapokon reggel 08:00-tól 16:00-ig látogatható. Látogatás előzetes bejelentésekor, illetve kérésre az információs helyiség hétvégén is nyitva lehet. Megkeresésre a látogatók részére vezetést is ajánlunk a hely megismeréséhez.

A temetővel kapcsolatos  további kérdések megválaszolásában szívesen állok a rendelkezésére.

A Német Hadisírgondozó Népi Szövetségről és annak tevékenységéről átfogó tájékoztató olvasható a www.volksbund.de internetes honlapon.

Kérem támogató közreműködésüket, hogy a Budaörsi Német-magyar katonatemetőben nyugvók tiszteletére 2021. május 08-án 10:00-kor, a 2.Vh. befejezésének 76. évfordulója alkalmából szervezett csendes koszorúzásról katonai tiszteletadással mind szélesebb körben információt kaphassanak. A szűk körű rendezvényen nem tervezünk beszédet, a jelen lévők előírás szerinti maszkot viselnek és a szükséges távolságtartás is biztosított. A koszorúzás méltó képen történő lebonyolítását díszőrök és koszorú vivők biztosítják. A szűk körű eseményen a Német Nagykövetség, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség, a Németek Parlamenti Képviselője/Ritter Imre úr, a Magyarországi Németek Országos elnöksége, valamint BUDAÖRS város koszorújának elhelyezését tervezzük. Természetesen a magyarországi partnerszervezetek  és magánszemélyek aktív részvételére is számítunk.

Üdvözlettel:

Kovács Imre László
Német Hadisírgondozó Népi Szövetség
magyarországi megbízott
+36/70/544-5050
kitek@t-online.hu

Megosztás