Titkos esküvők

2021-02-10 | Budaörs
Biztosan nem vagyok egyedül akik hallottak már Gretna Greenről, arról a skót faluról, ahol titokban esketi össze a párokat a helyi kovács.

Gretna Green a világ egyik legnépszerűbb házasságkötő célállomása, falu Skócia  déli részén, a menekülő szerelmesek esküvőiről híres. Évente több mint 5000 esküvőt rendeznek Gretnában vagy Gretna Green területén, és bizony minden hatodik skót esküvőt itt tartják.

A korabeli elbeszélések alapján úgy tudják,, hogy Gretna híres szökevényházasságai 1754-ben kezdődtek, amikor a Lord Hardwick-féle  házasságtörvény hatályba lépett Angliában. A törvény értelmében, ha egy kiskorú (21 éven aluli) szülője ellenezte a frigyet, megakadályozhatta azt. A törvény szigorított a házasságkötési feltételeken Angliában és Walesben, de Skóciára nem vonatkozott, ahol a fiúk 14 éves kortól, a lányok 12 éves kortól házasodhattak szülői beleegyezéssel vagy anélkül.

Azonban csak az 1770-es években – egy fizetős út megépítésével – vált Gretna Green az első könnyen megközelíthető faluvá a skót határ mellett. Az 1712-ben épült régi kovácsműhely és az 1710-ben épült  szálló központi turistacélponttá vált a „házasságkereskedelemben”, legalábbis a néphagyomány szerint. A régi kovácsműhely turista látványosságként már 1887-ben megnyitotta kapuit a nagyközönségnek.

Így a helyi kovács és az üllője lett a Gretna Green-i esküvők állandó szimbóluma. A skót törvény megengedte az ún. „szabálytalan házasságokat”, ami azt jelentette, hogyha az eskütétel két tanú előtt történt, akkor szinte bárki levezethette a házasságkötési szertartást. A gretnai kovácsok ún. „üllő papokként” váltak ismertté, közülük is kiemelkedik egy bizonyos Richard Rennison aki 5147 szertartást celebrált. 1929 óta mindkét házasulandó félnek legalább 16 évesnek kell lennie, de továbbra is szülői hozzájárulás nélkül lehet házasodni. Angliában és Walesben ma a korhatár, hogy valaki házasságot köthessen, 16 év szülői beleegyezéssel és 18 éves kor anélkül.

Gretnában két kovácsműhely, számtalan fogadó és kisbirtok biztosította a több tízezer esküvő hátterét. Ma több esküvői helyszín van Gretna Greenben és környékén, az egykori templomoktól egészen a külön erre a célra épített kápolnákig. A szertartást minden helyszínen a jelképes kovácsüllő felett zajlik. A különleges esküvői helyszínek közül talán Gretna Green az egyik legnépszerűbb hiszen párok ezrei érkeznek évente a világ minden tájáról, hogy a Gretna Green-i kovácsüllő felett mondják ki az igent.

A magánjogban „a Gretna Green-i házasság” általában azt jelentette, hogy a házasságot nem a felek lakhelyének megfelelő joghatósági területen kötötték, hogy ezáltal elkerüljék a felek hazai törvénykezése által kiszabott korlátozásokat és eljárásokat.

1856-ban megváltoztatták a skót törvényt, mely szerint a házassághoz 21 nap helyben tartózkodás szükséges, majd 1940-ben további jogi változás történt Az ott-tartózkodási követelményt 1977-ben megemelték.

A tiltott szerelmet és a titokban megköttetett házasságot a korabeli irodalom is népszerűsítette. Jane Austen Szerelem és barátság, illetve Büszkeség és balítélet című művei szorosan kapcsolódnak az eszméhez. Ezekben az igen népszerű regényekben a fiatalok megszöknek, de hagynak egy üzenetet, hogy a tervezett úti céljuk Gretna Green.

Az évszázadok alatt sehol a világon nem történt annyi regényes esküvő, mint Gretna Greenben, hiszen az ifjú pár általában kalandos körülmények között, a haragos szülők és az általuk felbérelt üldöző csapatok elől menekülve jutott el Skóciába.

Néha az is megesett, hogy a feldühödött apa a szertartás közben már közel járt, és ezért némi furfangra volt szükség. A szerelmesek ilyenkor gyorsan ágyba bújtak, amivel jelezték, hogy a házasság „már megtörtént”. Ekkor az üldözők a legtöbbször felhagytak a hajszával, és folytatódhatott a menyegző.

Az üllő papjai, a kovácsok évszázadokon át reményt jelentettek a reménytelen szerelmeseknek. Így segítették létrejönni 1826-ban többek között Edward Gibbon Wakefield második házasságát is, aki egy fiatal örökösnőt, Ellen Turnert vette feleségül. A két szerelmes a botrány elől menekült Skóciába.

Az angol párok végül 1977-től házasodhatnak szülői beleegyezés nélkül, ám csak akkor, ha mindketten betöltötték a 18. életévüket.

Ez tehát Gretan Green és az ott eskető kovács története, ami nem mese hanem színtiszta valóság.

Major Edit

Megosztás