Új 100 forintos érmék kerültek forgalomba július 1-től

2020-07-03 | Közélet
Ugyanúgy néz ki, de korszerűbb az alapanyag, kicsit könnyebb, a pénzautomaták jobban elfogadják - tájékoztat az MNB.

A 100 forintos érmék alapanyagát korszerűbb fémötvözetre cseréli a Magyar Nemzeti Bank. A jelenleg használt 100 forintos érmék továbbra is forgalomban maradnak. A forgalomban levő 100 forintos érme külső megjelenése és legfontosabb paraméterei (például átmérő, vastagság) változatlanok maradnak, ám az alapanyaguk acél helyett réz-nikkel-cink ötvözetre változik.

A jelenleg használt 100 forintos érmékkel továbbra is zavartalanul fizethetünk. A korszerűbb érme alapanyag alkalmazása az érme-elfogadó automaták stabilabb működése, valamint az ellátásbiztonság szempontjából is kedvezőbb helyzetet teremt. A 100 forintos érmék jelenleg használt, bevonattal ellátott acél alapanyaga már 20 éve forgalomban van, és az érmegyártás terén napjainkban már csak elvétve alkalmazzák.

Bár a kétféle 100 Ft-os az eltérő alapanyag következtében súlyban különbözik egymástól, ez meglehetősen kis mértékű eltérés, amely az érméket kézben tartva, alig érzékelhető. Vizuálisan csak a színüket tekintve fedezhető fel minimális eltérés a kétféle százforintos között, mégpedig a belső rész, a mag tekintetében. (A régi érme magja ugyanis sárgarézbevonatú, amely friss verésű, ún. verdefényes minőségű érme esetében fémes, fénylő aranysárga színezetű.)
Forrás: mnb.hu

(SzK)

Megosztás