Újraindul a Filmklub a JMMH-ban

2022-01-20 | Kultúra
A Mesék a zárkából című dokumentumfilm börtönben levő apák és otthon maradt gyerekeik kapcsolatát vizsgálja - izgalmasnak, érdekesnek és komolynak igérkezik. 2022. január 21-én 19 órától látható a JMMH Színháztermében.

Mesék a zárkából / Tales from the Prison Cell
(magyar-angol-horvát dokumentumfilm, 83 perc, 2020)

Visky Ábel dokumentumfilmje

A Mesék a zárkából börtönben levő apák és otthon maradt gyerekeik kapcsolatát vizsgálja. Büntetésüket töltő apák meséket írnak, amelyek alapján mesefilmek készülnek – saját maguk és otthon levő gyerekeik főszereplésével. A filmet keretező közös alkotói folyamat során belelátunk a fogvatartottak és családjaik párhuzamosan zajló életébe és nehezen működtethető kapcsolataik alakulásába.
A mai filmes technológiának köszönhetően a mesefilmekben apa és gyereke egy mágikus, szabadon alakítható világban találkozhat, átlépve ez által a kézzelfogható valóság korlátait. Kérdés viszont, hogy a fikcióban megtörténő találkozás élménye tud-e valós hatással lenni ezekre a nagyon szigorúan korlátozott, súlyosan terhelt kapcsolatokra. Valódivá tud-e válni a fantázia világában létrejövő közelség vagy megreked valamiféle mesterségesen létrehozott illúzió szintjén?

A vetítés utáni beszélgetést Banai Katalin vezeti.

A belépés ingyenes! MASZK KÖTELEZŐ!

SzK

Megosztás