Újratemetés a Békeparkban

2022-11-09 | Budaörs
A Budaörsi Német-magyar katonatemetőben, amely Békepark megnevezést kapott, mintegy 17 ezer  német katona nyughelye van. A 2. parcellában pedig, a német katonákkal együtt exhumált magyar katonák nyugszanak, mintegy 690 fő.
Aki oda belép, annak óhatatlanul elszorul a szíve. Hiszen azok a katonák elvesztették az egyetlen életüket. Valamennyiüket hazavárták a feleségeik, gyermekeik , szüleik. A szépen gondozott temetőben évről évre megemlékezést tart a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség.

A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szervezésében és a Honvédelmi Minisztérium támogatásával

2022. november 10-én 13:00- kor

kerül sor a 2022. évben exhumált német katonák újratemetésére

(Budaörs, Gyár u. 2.)

A rendezvény programja:

Német Himnusz, Magyar Himnusz,

Európai Himnusz

Köszöntők

a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség,

a Honvédelmi Minisztérium

és TATA város részéről

Közös ima az elhunytakért

Totengedenken”/”Emlékezés a halottakra”

Koszorúzás

Ich hatte einen Kameraden” zenedarabbal

a rendezvény zárása

A katonatemető megnyitására Budaörsön 2002. októberében került sor.  2019-ben a VDK e.V. megalapításának 100. évfordulójához köthetően megújult a temető információs és kiállító helyisége is, ahol az itt nyugvók közül néhány személy sorsáról és emberi arculatáról kaphatunk információkat. A német katonai temetők időszakos karbantartását és rendben tartását segítik azok az önkéntes német katonaszemélyek is, akik évente egy alkalommal – általában két hét időtartamra szervezett tevékenység keretében – végzik ezt a tiszteletre méltó munkát. (A temetők rendszeres gondozására kertészekkel és parképítőkkel áll szerződések kapcsolatban a VDK e.V.) A karbantartás idejére, a német katonalétszámmal egyező számú magyar katona is részt vállal a munkában. Évente még ma is 190-220 katona exhumálása történik kutatás és bejelentések alapján. Az exhumált személyek újratemetése a katonatemetőben november 2. vagy 3. hetében történik meg, katonai tiszteletadás mellett.

Német Hadisírgondozó Népi Szövetség
magyarországi megbízott

Megosztás