Uralkodó, akit a fiatalok is szeretnek

2020-10-09 | Budaörs
Tudták, hogy egy fán éjszakázva lett uralkodó II. Erzsébet? És azt, hogy miért nem nyalt meg soha bélyeget? II. Erzsébet élő legenda. Nagy tudású, humoros és a maga módján divatdiktátor is. Különösen az '50-es években számított stílusikonnak.

Azért hordok színes ruhákat, hogy észrevegyenek a tömegben” – mondta egy alkalommal. A minden idők legrégebben regnáló brit uralkodójáról gyűjtöttünk össze érdekességeket.

21 éves korában egy rádióbeszédében kijelentette: „Egész életemet, legyen az akár rövid, akár hosszú, a ti szolgálatotoknak szentelem!” Azóta is ez az ígéret vezérli.

Gyermekkora óta rajong a corgi fajtájú kutyákért. A becslések szerint élete folyamán több mint 30 corgija volt. Amikor az ebek repülőgépen utaztak, külön lakáj gondoskodott róluk, de este mindig a királynő etette őket. A Sandringham-kastély kertjében kutyatemető van, Erzsébet minden kis elhunyt kedvencnek sírkövet állíttatott. Emellett óriási rajongója a lovaknak és a lovaglásnak, saját versenyistállója is van.

Soha nem járt iskolába, viszont nagyon magas szintű képzést kapott a patinás Eton College professzoraitól a Buckingham-palotában. Leginkább a történelem, az alkotmányjog és a francia nyelv érdekelte, ezekben mélyedt el leginkább. Anyanyelvi szinten beszél franciául.
Nevelőnője, Bobo, aki egész életében mellette szolgált, 1991-ben hunyt el. A királynő a királyi mauzóleumba temettette el. Ő az egyedüli nem királyi fenség, aki ebben a mauzóleumban nyugszik.

Ő az egyetlen ember Nagy-Britanniában, aki jogosítvány nélkül vezethet és útlevél nélkül utazhat, ahogy egyéb személyes igazolványa sincs. Igazi nagymenő a volán mögött: a II. világháború idején csatlakozott a hadsereghez – hivatalosan teherautó-sofőrként szolgált, ahol még az autószerelést is megtanulta.

1939-ben, 13 éves korában ismerte meg Fülöpöt, Görögország és Dánia hercegét. Már aznap eldöntötte, hogy csak ő lehet a férje. A világháború alatt leveleztek, majd 1947 nyarán bejelentették eljegyzésüket. Fülöp Lillibethnek becézi feleségét. Ifjú feleségként és anyaként két évig Máltán élt. Amikor Fülöp herceget, mint a tengerészet hadnagyát a szigetre vezényelték, Erzsébet első két gyermekével, Károly herceggel és Anna hercegnővel követte férjét. Azt mondja, ez volt élete legboldogabb két éve.

Egy fa tetején aludt, amikor királynő lett

Erzsébet és Fülöp 1952. február 5-én Kenyában – mely akkor még Nagy-Britannia gyarmata volt -, egy állomáshelyen tartózkodtak. A hercegi pár délelőtt a szavannán kirándult, majd egy állatitató melletti Treetops nevű hotelben éjszakáztak, mely egy fára volt építve.
Míg ők a fa tetején lévő hotelban aludtak, hajnali 2:45-kor elhunyt a király a Sandringham-kastélyban. Kódolt üzenetet küldtek az akkori miniszterelnöknek, Sir Winston Churchillnek, akinek titkársága azonnal Nairobiba sürgönyözött, de mivel ott nem volt kódkönyv, így kénytelen volt egyértelműen leírni: meghalt a király, Erzsébet hercegnő a királynő.
Mikor Erzsébet felébredt, fogalma sem volt arról, hogy immár a világ negyedének uralkodója. Fülöp hercegnek árulták el először a hírt. Volt a farmon egy kis patak, ennek a partjára hívta a feleségét Fülöp, hogy elmondja neki a hírt. Itt, délután négy óra tájban mondta el neki, hogy királynő lett.

A férj tréfája
Állítólag mielőtt 1953-ban megkoronázták volna, férje, Fülöp herceg elhitette vele, hogy a szertartás alatt azzal a libazsírral kenik majd fel, melyet ezer évvel korábban Békés Edgard koronázásánál is használtak. Erzsébet rettegett ettől, de aztán kellemes meglepetés érte: egy erre az alkalomra kevert illatos olajat használt az érsek, melyből a királynő később a fürdőszobájába is rendelt.

Már Churchill idejében is...
II. Erzsébet a negyvenedik angol uralkodó Hódító Vilmos óta. Első miniszterelnöke a legendás Sir Winston Churchill volt. A kormányfő minden kedden találkozik a királynővel, hogy megbeszéljék az ország ügyeit.

Család
Erzsébet négy gyermeke közül mindig András herceg volt a „legkedvesebb”. Amikor a yorki herceg nemzeti hősként visszatért a 1982-es falklandi háborúból, a királynő azt mondta, örül, hogy ismét itthon van András, mert csak ő tudja beprogramozni a videóját.
Amikor 1982 júniusában megszületett Vilmos herceg, Erzsébet elsőként rohant meglátogatni a kórházba. Ránézett a kisbabára, és örömében felkiáltott: „Szerencsére nem olyan elálló fülei vannak, mint az apjának!” Egyszer ugyanis azt mondta Károly hercegről, úgy néz ki hátulról, mint egy nyitott ajtajú Rolls Royce.

Mit rejt a táskája?
Erzsébetet soha nem látni retikül nélkül, több mint kétszáz darab van belőlük a gardróbjában. De vajon mit rejt a táskája? Többek között egy kézitükröt, rúzst, pótharisnyát, valamint pénzérméket, amiket a vasárnapi istentiszteleten dob a perselybe. Amikor jó pár évvel ezelőtt Roger Moore és akkori felesége audiencián jártak a Buckingham-palotában, az asszony megkérdezte a királynőt, hogy miért viszi magával mindenhova az otthonában is a táskáját. Mire a királynő így reagált: „Tudja, ez egy nagyon nagy ház!”

Titkos jelzés
A királynő számára a retikül nem csupán azért fontos, mert elrejtheti benne apróságait, hanem azért is, mert ennek segítségével üzenhet személyi asszisztensének a hivatalos eseményeken.
Ha például az asztalra helyezi a táskát, azzal jelzi, hogy hamarosan távozni szeretne, ha pedig egyik karjáról a másikra teszi, akkor unalmasnak tartja a társalgást és szeretné, ha kimentenék. Amennyiben a retikült a bal karján tartja, az azt jelenti, hogy minden rendben van. Ám ha a jobb karján, akkor az jelzés az udvarhölgynek, hogy induljunk tovább, vagy szerezzen egy másik beszélgetőpartnert!

Kedvenc hobbik
Nagyon szeret fotózni, rendszeresen készít fényképeket a családról. Fotóit a hosszú repülőutak alatt rendszerezi. Emellett gyakran fejt keresztrejtvényt, esténként pedig szeret puzzle-t kirakni. Tehetséges sztepptáncos, családját korábban gyakran szórakoztatta tudásával.
Valaha kitűnő úszó volt. Szívesen néz szappanoperákat, kedvence a több évtizede futó Coronation Street, melynek szereplőit gyakran meghívta egy-egy partira, sőt ő maga is ellátogatott már a stúdióba.

Kedvenc ékszere
Egy háromsoros gyöngy nyakéket szinte mindennap hord a királynő: ez afféle stílusjegy nála. Amikor tíz éves lett, nagyapjától, V. Györgytől kapta és azóta is ez a kedvenc ékszere. Később Mária királyné, aki Erzsébet nagymamája volt, kiegészítette a nyakláncot egy pár gyöngy fülbevalóal.

Még soha nem nyalt meg bélyeget. Mivel minden bélyegen szerepel, azt mondja, nem tudja elképzelni, hogy megnyalja a saját feje hátulját. 1977 óta hord olvasáshoz szemüveget. Egy alkalommal elfelejtette magával vinni, így Fülöp hercegnek kellett felolvasnia a beszédét. Azóta két szemüveget is hord magánál. Mindössze egy fogát húzták ki, egy bölcsességfogat.

Hétköznapi étkezések
A királynő reggel nyolckor ébred, mégpedig dudaszóra. Viktória királynő óta minden uralkodó ablaka alatt reggel nyolckor a királyi dudás játszik. A mai napig szellemileg és fizikailag is remek formában van. Ehhez biztosan köze van táplálkozási szokásainak is, melyről – a hivatalos bankettek menüjét leszámítva – valójában nem sokat tudunk. Ám Darren McGrady, aki 1982-től húsz éven át volt a család személyi szakácsa (mely remek ajánlólevélnek bizonyult ahhoz, hogy később egy texasi milliárdos alkalmazza csillagászati összegért), néhány ártatlan, személyes információt azért megosztott könyveiben.
Összességében véve egyszerűen étkeznek: reggelire corn flakest esznek szárított gyümölcsökkel, diófélékkel – a királynő kilenc órakor, férje, Fülöp herceg, valamivel korábban reggelizik. Az ebédet egy órakor szolgálják fel, ami szintén egyszerű étel, például egy szelet hal, párolt spenóttal vagy cukkinivel. A királynő többnyire szárnyashúst vagy halat fogyaszt zöldségekkel és salátával.
A legbőségesebb étkezés a délutáni tea, Erzsébet ezt szereti a legjobban, mivel nagyon édesszájú – él-hal mindenért, ami csokiból készül. Van hagyományos uborkás és tojáskrémes szendvics – fehér és barna kenyérből, melynek angol szokás szerint levágják a kérgét.
A királynő nagyon szereti még a pirítóst lekvárral, hozzá darjeeling teát iszik. A vacsora valamilyen hús mártással és gyümölcs. McGrady szerint a királynő rendkívül puritán és spórolós: a kicsavart citromot visszaküldi a konyhába további felhasználásra, a maradék ebédjét tányérostul leteszi a szőnyegre a kutyáinak. Kedvenc ételei a Windsor palota üvegházában termő őszibarack, és a család skóciai birtokán, Balmoralban fogott lazac.
Úgy tűnik, a királynő nem a királyi étkezéseknek, hanem az egyszerűségnek és a mértéktartásnak köszönhetően őrizte meg a kondícióját.

Csoki minden mennyiségben
II. Erzsébet rajong a csokoládéért, a csokoládés keksztorta a kedvence.
Darren McGrady elmondása szerint a királynő mindennap eszik a desszertből, sőt a szakácsoknál mindig kell, hogy legyen, még utazáskor is. A séf szerint a királynő nem nagyevő, de amit szeret, azt rendszeresen szokta kérni a szakácsoktól. A torta pedig igazi sláger a királyi családban. Az édesség Vilmos herceg kedvence is – még az esküvőjéről sem hiányozhatott.
McGrady elmondása szerint: „A szakácsok minden egyes nap felküldenek süteményeket a délutáni teához, amikből a királynő, ha olyan kedve van, eszik pár falatot, aztán persze a többi megy a személyzetnek. A csokis keksztorta az egyetlen, amiből addig falatoz a királynő mindennap, amíg teljesen el nem tűnik. II. Erzsébet nem csupán imádja, de utazik is az édességgel, egy lépést sem tesz enélkül.”

Íme az eredeti recept, mely Darren McGrady – Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen című könyvéből származik.


Csokoládés keksztorta (Családi adaghoz 23 cm-es tortaformát használjunk)

Hozzávalók:

• 1/2 ek vaj, az edény kikenéséhez
• 250 g teakeksz
• 4 ek puha vaj
• 1/2 bögre porcukor
• 125 g jó minőségű étcsokoládé
• 1 tojás, felverve
• 250 g étcsokoládé – a bevonathoz
• Opcionális: 60 g mogyoró, vagy aszalt gyümölcs, koktélcseresznye
Elkészítés:

Vékonyan vajazzunk ki egy 23 cm-es, kapcsos tortaformát. A kekszet törjük kb. mandulaméretűre és tegyük félre.
A vajat a cukorral habosra keverjük, míg lágy és homogén lesz.
Olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett és keverjük bele a cukros-vajas keveréket, majd ha felolvadt, adjuk hozzá a felvert tojást és vízgőz felett keverjük simára a masszát.
Ezután keverjük hozzá a kekszdarabokat, majd a mogyorót vagy aszalt gyümölcsöt.
A masszát öntsük a kivajazott tortaformába, és kb. 3 órára tegyük a hűtőbe.
Ezután olvasszuk fel a tetejére szánt 250 g csokoládét.
A tortát kivéve a hűtőből, fejjel lefelé fordítva ráborítjuk egy tálra, hogy a tortaforma alja legyen felül. Finoman elkenjük a tetején és körben a felolvasztott csokoládét.
Hűtőbe tesszük, hogy a csoki megszilárduljon, és hidegen tálaljuk.

R. V.

Megosztás