Vadonélő állatok a városban: valóban egyre gyakoribb vendégeink?

2023-09-23 | Budaörs
Növekvő tendenciát mutat a településeken felbukkanó vadak száma. Mit lehet tudni a Magyarországon velünk élő vadonélőkről, és hogy vajon kell-e tartanunk a velük való találkozásoktól.

A Föld népessége rohamosan növekszik, és hamarosan eléri a 8 milliárd főt; 2020-ban már 7,795 milliárd ember élt a bolygón, míg egy évvel korábban, 2019-ben még „csak” 7,674 milliárd.

Az alapvető probléma az, hogy az urbanizáció egyre nagyobb területet szakít ki a vadvilág életteréből, a vadállatok viszont nem minden esetben hagyják el megszokott otthonukat. Egyre több vadállat alkalmazkodik az ember közelségéhez, és megtanul a közelünkben élni. Ez a folyamat nem példa nélküli, hiszen az állatok háziasítása is hasonlóan zajlott, a mostani helyzet azonban merőben más, mint a történelem hajnalán.

A leggyakoribb városi vadak

A vaddisznó

Itthon a városokban a vaddisznókkal találkozhatunk a legtöbbször a nagyvadak közül. Budapesten és a vidéki városokban is évről évre feltűnnek, sőt egyre több az olyan állomány, amely már szinte nem is hagyja el a lakott területet. Mivel a vaddisznók elsősorban éjjel aktívak, szerencsére ritkán futunk össze velük, azonban még így is okozhat problémát a jelenlétük.A vegetációs időszaknak vége, a levelek lehullottak, az idei termések elérhetősége véges. A vad ettől függetlenül viszont enni szeretne.

A vaddisznókat főleg a megfelelő búvóhely és a vonzó táplálékforrás csalogatja be a lakott területekre. Búvóhelynek számít minden gazos, szemetes, elhanyagolt terület. A vaddisznó számára remek táplálék a lehullott gyümölcs, a kerti zöldhulladék, a háztartási szemét, a vastag, humuszos kerti talaj – a sok csiga, giliszta stb. miatt –, a kerti vetemény, a zöldség, a mezőgazdasági termény, a víz.
A vaddisznó igazi alkalmazkodóművész, ráadásul igen okos. Bár veszélyes is lehet, az igazság az, hogy még az anyavaddisznó sem akar az életünkre törni. Ismerjük meg a vaddisznók viselkedését, és tudjuk meg, hogyan tarthatjuk őket távol a kertünktől!

A róka

Városias környezetben is egyre gyakrabban tűnnek fel a rókák. Tartanunk nem kell tőlük, mert nem agresszív állatok, és egyébként is kerülik az embereket. Legtöbbször azért térnek be a településekre, hogy táplálékot keressenek. Az elmúlt évtizedekben, sőt évszázadokban remekül alkalmazkodtak az emberi környezethez. Jelenlétük azért probléma, mert veszélyt jelentenek a kisebb testű háziállatokra.
A rókák fő zsákmányállatai a rágcsálók, melyek ritkítása a városokban akár még előnyös is lehetne, azonban sokszor inkább azért jelennek meg, mert könnyű élelemforrás számukra a nem megfelelően tárolt hulladék. Emellett a háziállatainknak kitett élelem is vonzza őket.
Elterjedt tévhit, hogy csak a veszett rókák merészkednek be a településekre. Az évtizedek óta szakszerűen folytatott veszettségmentesítésnek köszönhetően szinte esélytelen, hogy veszett rókával találkozzunk. Ha azonban ez mégis megtörténne, vagy csak felmerülne ennek a gyanúja, mindenképpen érdemes tájékozódnunk a teendőkről.

A patkány és a nyest

Igen sokféle rágcsáló lakhat a szomszédságunkban, ezek egy része pedig már ősidők óta az ember közelségében él. A patkányok például sikeresen benépesítették az egész bolygót. Manapság a világ városainak jelentős részében több patkány él, mint ember. Mivel a különféle betegségek terjesztésében akaratlanul is igen hatékonyak, mindenhol próbálják irtani őket.

A nyest elsősorban a vadonban él. Élőhelyének szűkülésével azonban – a rókákhoz hasonlóan – egyre gyakrabban jelenik meg a városokban is. Szívesen költözik padlásokra, illetve jóval több bosszúságot okozva, a gépkocsik motorháztetője alá. Ott aztán elrághatja a vezetékeket, megrágcsálhatja az autógumit, és más károkat is okozhat. Nehéz védekezni ellene, mert territoriális állat. Nem könnyű elűzni arról a helyről, amelyet megszokott.

A denevér

A koronavírus kapcsán elég rossz hírük lett a denevéreknek, pedig ezek a kis testű emlősök önmagukban nem jelentenek veszélyt. Itthon egyre többfelé költöznek be városokba, a padlásokon, a panelházak réseiben, a szigetelések üregeiben is megtalálják a helyüket, miközben természetes élőhelyük folyamatosan szűkül.Alapesetben az embert semmilyen módon nem bántják, sőt valójában hasznos állatok, hiszen nagyon hatékonyan ritkítják a például a szúnyogokat. Emellett már csak azért is érdemes velük barátságosnak lennünk, mert az összes hazai denevérfaj védett.Szemben például a rókával, a denevérek akár a lakásunkba is betévedhetnek, de nem szabad megijednünk tőlük. Tárjuk ki az ablakot, húzzuk el függönyt, kapcsoljuk le a villanyt, majd csukjuk be a helyiség ajtaját! A denevér magától kimegy.

Forrás: Greendex

s.k.

Megosztás