VÁLASZTÁS 2024 - Hogy zajlik majd Magyarország EU-képviselőinek választása?

2024-04-15 | Budaörs
Az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választása arányos rendszerben, listás szavazással történik, amely során a választópolgárok egy listára szavazhatnak. Az egyes pártokból megválasztott képviselők száma a párt által megszerzett szavazatok arányától függ.

Azokra a pártokra lehet majd szavazni, amelyek 2024. május 3-ig megszerzik a megfelelő számú érvényes ajánlást.

Miután megválasztották az EP-képviselőket, a legtöbbjük csatlakozik egy transznacionális politikai csoporthoz. Az EP-képviselők tehát – nem nemzeti hovatartozáson – , hanem közös eszméken alapuló politikai csoportokba tömörülnek, míg a képviselőcsoportokhoz nem csatlakozók független képviselők.

A képviselőcsoport létrehozásához legalább 23 képviselő szükséges, akiknek a tagállamok legalább 1/4 -ét kell képviselniük. Egyszerre egy képviselőcsoportba lehet tartozni. Jelenleg az Európai Parlamentben 7 képviselőcsoport van.

Magyarország területe egy választókerületet alkot, ami azt jelenti, hogy mindenki ugyanarra a listára adhatja le voksát. Listát az a párt állíthat, amely legalább 20 000 ajánlást összegyűjt. Listát a pártok önállóan vagy közösen állíthatnak. Egy választópolgár több listát is ajánlhat, de egy listát csak egyszer. Egy személy csak egy listán fogadhat el jelölést.

(SzK)

 

Megosztás