VÁLASZTÁS 2024 - Ki lehet polgármester- és képviselőjelölt?

2024-04-26 | Budaörs
Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelöltet, a polgármesterjelöltet és a főpolgármester-jelöltet legkésőbb május 6-án 16 óráig kell bejelenteni. A budaörsi választókerületek módosított beosztása.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint képviselőjelölt az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott.

Polgármesterjelölt az lehet, akit a tízezer vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka, a tízezer lakost meghaladó, de százezer vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár, a százezernél több lakosú település esetén legalább 500 választópolgár jelöltnek ajánlott.

A tízezer fölötti településeken az egyéni képviselőjelöltek állításához szükséges minimális ajánlásszámot a helyi választási iroda vezetője, azaz a jegyző állapítja meg, míg a vármegyékben a lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője, azaz a vármegyei jegyző állapítja meg.

A kompenzációs listát, a fővárosi listát és a vármegyei listát pedig legkésőbb május 7-én 16 óráig kell bejelenteni.

Aki kiváncsi, hogy lakóhelye melyik választókerülethez tartozik, ITT megkeresheti.

SzK

(A kép 2024. nagypéntekén készült)

Megosztás