Valóban megjósolható halálunk időpontja?

2019-09-07 | Budaörs
Nagy-Britanniában szakértők egy 29 elemből álló listát állítottak össze, amely alapján megállapítható, hogy egy idős vagy beteg embernek körülbelül egy hónapja van hátra - írja a The Telegraph.

A lista használatával megelőzhető lenne, hogy a haldoklók felesleges, sokszor kellemetlen és költséges vizsgálatokat és kezeléseket kapjanak.

A halál nem gyógyítható, bár kétségtelen, hogy az élet mesterségesen még olyan idős és beteg emberek esetében is meghosszabbítható ma már, akiknek semmi reményük a gyógyulásra. Nagy-Britanniában most egy olyan listát állítottak össze orvosok, amelynek alapján nagyjából eldönthető, hogy egy beteg harminc napon belül meg fog-e halni.

A lista használatával megelőzhető lenne, hogy haldokló betegek kerüljenek aktív kórházi ágyakra, és szeretteiktől távol, esetleg egy kellemetlen beavatkozás közben leljék halálukat. Ha a teszt alapján egy betegről kiderül, hogy körülbelül egy hónapja lehet hátra, a fölösleges és költséges vizsgálatok és a szenvedést hosszabbító kezelések helyett inkább mód nyílna arra, hogy a beteg hazamehessen, és elbúcsúzhasson szeretteitől.

A teszt 29 indikátort tartalmaz, köztük az életkort, az elesettséget, gyengeséget, a betegséget, a mentális problémákat, a korábban előfordult életveszélyes állapotokat, a pulzusszámot. Ezeknek a feltérképezésével megjósolható egy betegről, hogy meg fog-e halni 30 napon vagy 12 héten belül. Ha a teszt pozitív, tehát a beteg közel jár élete végéhez, lehetőség nyílik arra, hogy az eredménytelen, és ebben az állapotban már fölösleges aktív kezelések helyett alternatív kezeléseket, palliatív, életvégi terápiát kapjon.

„Halogatni az elkerülhetetlent: ez fenntarthatatlan, és az agresszív életmentő beavatkozások rengeteg pénzbe kerülnek” – mondja a lista összeállításában közreműködő egyik orvos. „Ilyen esetekben az életmentő beavatkozások valójában nem mentenek életet, csak a halál idejét tolják el, rontják a beteg életminőségét, ráadásul befolyásolják a hozzátartozók gyászát. Minden szereplő számára frusztrációt jelentenek.”

A teszt kiindulópontja lehetne a halálról, a gyógyíthatatlan betegségről való őszinte kommunikációnak is.

A tesztet a kutatók 112 szaktudományosan elfogadott cikk alapján állították össze. Egy megbízható eszköz sokat segítene az orvosoknak és a nővéreknek, akik ilyen helyzetekben igen nagy nyomás alatt vannak – elsősorban a családtagok, de a társadalmi elvárások miatt is. Ennek a nyomásnak engedelmeskednek akkor, amikor minden eszközzel, és minden áron megpróbálják meghosszabbítani a betegek életét.

A teszt azonban olyan bizonyosságot adhat a közeljövőben bekövetkező halálról, ami jobb belátásra bírhatja a hozzátartozókat is: nincs szükség a költséges és fájdalmas vizsgálatokra és beavatkozásokra, hanem itt az ideje, hogy elbúcsúzzanak, és rendezzék még függőben levő ügyeiket, és készüljenek fel a szomorú eseményre.

HáziPatika

w

Megosztás