Változások 2020. május 4-től

2020-05-01 | Közélet
Vidéken megszűnik több korlátozás, Budapesten és Pest megye egyes járásaiban marad az eddigi rend. A virágboltok nyitva lesznek a hosszú hétvégén!

Vidéken megszűnik több korlátozás
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: vidéken a kijárási korlátozásokat eltörlik, új, az eddiginél lazább szabályokat állapítanak meg, de azt kérik, hogy a védekezési intézkedéseket ott is mindenki tartsa tiszteletben. Kifejtette: május 4-től engedélyezett az éttermek, szállodák és kávézók nyitva tartása a kerthelyiségekben, teraszokon. A strandok, szabadtéri múzeumok kinyithatnak. Szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatók, az amatőr és profi sportban engedélyezik az edzéseket és zártkörű rendezvényeket. Az esküvők, temetések, szentmisék, istentiszteletek a korábbi szabályok betartásával megtarthatók

Májusban biztos marad a digitális oktatás                                                                                      Májusban fennmarad a tantermen kívüli, digitális oktatás, a júniusi helyzetről pedig később döntenek.

Marad az ingyenes parkolás
A tárcavezető közölte: az egész országban marad az ingyenes parkolás, ez az intézkedés bevált, nem eredményezett komoly forgalomnövekedést, viszont lehetővé teszi, hogy aki megteheti, nem a tömegközlekedést veszi igénybe, ami segíti a fertőzés terjedésének korlátozását.

500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani
Kiemelte: a rendezvényekre vonatkozó korlátozások érvényben maradnak, augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani.

Marad az idősek 9-12 óra közötti vásárlási idősávja
Elmondta: az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak a legszükségesebb esetekben hagyják el az otthonukat, a számukra biztosított 9-12 óra közötti vásárlási időszak megmarad.

Maszk a tömegközlekedésben és a boltokban
Emellett mindenkit kérnek, hogy viseljen maszkot, illetve takarja el a száját a tömegközlekedésben és a boltokban, valamint tartsa be a 1,5 méteres távolságot – tette hozzá.

A kormány feloldja a magánegészségügyre vonatkozó korlátozásokat.
Ez azért fontos, mert a magánegészségügy hozzá tud járulni a közegészségügy tehermentesítéséhez. A közegészségügyi korlátozásokat pedig négy lépésben, különböző időpontokban fogják feloldani.

A megbetegedésekre és halálozásokra vonatkozó adatokat külön ismertetik Budapestre és azokra a Pest megyei járásokra nézve, ahol fennmaradnak a kijárási korlátozások.

A Kormány 160/2020. (IV. 29.) Korm. rendelete a virágüzletek anyák napi nyitvatartásáról
A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény rendelkezéseire, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. § (1) Az anyák napjára tekintettel 2020. május 1-jén, 2-án és 3-án az elsősorban dísznövényt árusító üzlet (a továbbiakban: virágüzlet) korlátozás nélkül nyitva tarthat.
(2) A virágüzletben a teljes nyitvatartási idő alatt megengedett a tartózkodás és a vásárlás.
2. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) Ez a rendelet 2020. május 4-én hatályát veszti.
Orbán Viktor s.k., miniszterelnök

Forrás: (kormányinfo, magyarkozlony)

(Kép: Tavasz az Odvas hegyen, S.D.)

Megosztás