Vannak, akik az utcán töltik a karácsonyt

2022-12-19 | Közélet
Jön a karácsony, ilyenkor mindenki egy kicsivel érzékenyebbé és nyitottabbá válik az elesettebbek, a rászorulók és a hajléktalanok iránt. Próbálunk egy kis iránymutatást adni, hogy a segíteni akarás tényleg elérje a célját.

Gondolj csak bele, ezek az emberek a társadalom alsó szintjén helyezkednek el, így meglehetősen kevés megbecsülést és figyelmet kapnak embertársaiktól.
Néha tényleg többet ér egy-egy szó, mint bármilyen tárgyi adomány. Beszéltesd, meséltesd és törekedj arra, hogy kedvesen, udvariasan és türelmesen társalogj emberünkkel, még akkor is, ha nem mindig úgy reagál, ahogy azt várnád. Lehetőleg kerüld a miért?-tel kezdődő mondatokat. Nem szerencsés, vádaskodó és előítéletes érzést kelthet a másikban. Ha ilyen kérdések merülnek fel benned, mint például a „Miért nem megy el dolgozni?”, inkább ne is erőltesd a beszélgetést.

Az a legbiztosabb, ha megkérdezd tőle, mire lenne leginkább szüksége. Nem nagy az esély rá, hogy munkát, lakást, anyagi biztonságot tudsz neki adni, de közvetlen segítségként adományozhatsz például:

-pénzt: ez a te döntésed, ugyanakkor azzal is számolj, hogy nem biztos, hogy arra költi majd, amire kéri, vagy amire te szánod neki. Fontos, hogy tudd, miután odaadtad neki, az már nem a te pénzed, ezért nem is vonhatod felelősségre. Ha attól tartasz, hogy még őt is lehúzzák (hajléktalanmaffia), akkor ne ezt az opciót válaszd.
-meleg italt/hideg vizet: a folyadékpótlás mindenkinek fontos, főleg nagy hidegben vagy a nagy melegben. Egy-két szervezet szokott osztani meleg teát/hideg vizet, szélsőséges időjárási viszonyok között.
-ételt/ruhát: arra gondolj, hogy romlott ételnek vagy mondjuk használhatatlan ruhának te sem örülnél, próbálj meg eszerint cselekedni.
-könyvet: lehet nem is gondolnád, de szeretnek olvasni, kicsit túlozva, de nekik ez a szórakozás.
-régi telefonodat (amit akár fel is tölthetsz pénzzel): attól, hogy valaki az utcán él egyedül, még nem jelenti azt, hogy nincsenek szerettei, rokonai, barátai, ismerősei, akivel ne szeretne beszélni, főleg az ünnepek környékén.
-takarót, hálózsákot: bár megvannak a különböző praktikáik, hogy túléljék a nagy mínuszokat, de egy takaró vagy hálózsák életmentő lehet.
-BKV- vagy vonatjegyet, esetleg bérletet: az utazás drága, márpedig nekik is van igényük arra, hogy meglátogassák családtagjaikat, rokonaikat vagy barátaikat. Hidd el, nem jókedvűkből bliccelnek.
-visszaváltható üvegeket: bevételi forrásuk jelentős, sőt néha egyetlen része az üvegek visszaváltásból származik, ezért is kukáznak. Ha nem a kukába dobod ki, hanem mellé teszed, még többet könnyíthetsz a helyzetükön.

Ha nem tudnád személyesen átadni azokat a dolgokat, amiket a rászorulóknak szánsz, akkor lehetőleg a kuka mellé tedd.
Ha úgy látod, hogy egy hajléktalan vagy rászoruló ember segítségre szorul, hívd az éjjel-nappal elérhető regionális Diszpécserszolgálatot: +36-1-338-41-86!

(Forrás: Player)

Városunkban az „Ételt adok, ételt kapok” adománydobozt a Katolikus Óvoda mellett találjuk. Ez is egy lehetőség a segítségnyújtásra.

s.k.

Megosztás