Városunk díszpolgára: Herbert Sickinger

2020-08-26 | Budaörs
Herbert Sickinger 25 évesen, 1975-ben lett Bretzfeld polgármestere, 16 évig töltötte be a polgármesteri tisztséget , egészen 1991-ig. A kitelepített budaörsiek megalakították saját szövetségüket, ennek a társaságnak adott helyet és hivatalos rangot Sickinger úr.

1949-ben született a Stuttgart melletti Gerlingenben. Iskolaévei során találkozott először a kitelepítettek gyermekeivel. Jól megértették egymást, nem volt semmi gond.

Az egyetemen közigazgatást tanult.

1975-ben Bretzfeldben pályázatot írtak ki a polgármesteri állásra, amit Sickinger úr elnyert. Hamarosan sikeres közigazgatási reformot hajtott végre.

 

Felépült a Bretachtall sportcsarnok, a körzetben a legnagyobb befogadóképességű. Schmidt Mátyás és társai felkeresték a polgármester urat és arra kérték, hogy a „Kiritog” (templomi búcsú) napján hadd találkozzanak ott az elűzöttek. Azóta Bretzfeld ad otthont a II. világháborút követően kitelepített budaörsiek évenkénti találkozójának.

A találkozók alkalmával mindig megtelik a sportcsarnok.

Sickinger úr felvállalta a németországi budaörsiek kezdeményezését és hivatalos kapcsolatteremtéssel próbálkozott Budaörs vezetésével. Schmidt Mátyással levelet írtak Fehérváry Jánosnak. Példás gyorsasággal megérkezett a válasz, miszerint nem zárkózik el az ötlettől. Egy delegációval Budaörsre jött, amit viszontlátogatás követett. Töretlen kitartásának köszönhetően 1989-ben partnervárosi megállapodás született a két város között.

 

Széleskörű és egyre bővülő együttműködés alakult ki az oktatás, a sport és a kultúra területén egyaránt.

Sok segítséget nyújtott a bretzfeldi Budaörs múzeum létrehozásához, megnyitásához.

Saját pénzéből egy tűzoltóautót vásárolt, amit a budaörsi tűzoltóknak ajándékozott.

A Budaörs-Bretzfeld Baráti Társaság társelnöke lett.

1991-ben Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete, a 114/1991. (V.13.) ÖKT számú határozatával választotta meg Budaörs Díszpolgárává Herbert Sickingert.

Vallomása szerint először meglepődött, de aztán nagyon boldog volt. Tudta, hogy ez a díj a megbecsülés jele. Azt jelenti: csináld tovább, jó úton haladsz!

További tervei közé tartozik a fiatalok bevonása a partnerkapcsolatba.

Szervezője és kivitelezője a bretzfeldi ruhagyűjtésnek és szállításának, ami nem kis munka.

 

Szinte minden találkozón jelen volt. Minden alkalommal, barátságos természetével, vidámságával mindenkit jókedvre derít.

2016-ban a Lyra kórussal.

A budaörsi énekkarosokkal.

 

30 éves jubileumi ünnepségre Herbert Sickinger négy társával, traktorral jött Budaörsre. -Az utazás jó móka volt és örök életünkre emlékezetes marad. –számolt be Sickinger úr a nem mindennapi kalandról.

Indulásra készen.

Útközben.

Búcsú Budaörstől.

 

Köszönöm Géczy-Gaál Szilvia segítségét a fotók beszerzéséhez.

s.k.

Megosztás