Városunk főépítésze válaszol

2023-11-24 | Helyi dolgok
Csik Edina főépítészt kérdeztük meg olyan ügyekben, ami a város lakosságát érdekli, foglalkoztatja, vagy éppen bosszantja.

-Mi lesz a sorsa a már évekkel ezelőtt kiégett háznak a Szabadság úton? Köztudott, hogy magántulajdon (Kormos ház). De talán le lehetne fedni, mert így nagyon visszataszító.

-Információink szerint a Kormos házat egy új befektető folytatja majd, meg is kérték rá újra az építési engedélyt.

 Ebben az évben is tudtak a régi házak tulajdonosai pályázni a lakóingatlanuk állagmegóvására, felújítására? Mekkora az érdeklődés ez ügyben?

-A pályázatra két épülettel pályáztak, most kötjük a szerződéseket a támogatásokra. Sajnos a Budapesti úti Hauser házzal nem pályáztak, pedig még meg is küldtük a pályázati kiírást az új tulajdonosnak. Nincs ötletem, hogyan lehetne ösztönözni a védett épületek tulajdonosait az épületek felújítására, azt is nagy eredménynek tartom, hogy azokban az esetekben, mikor elbontanák inkább azokat, egyelőre tudtunk hárítani…

Már néhány környező településre kikerült a „Megtelt” tábla. Mikorra várható ilyen intézkedés Budaörsön?

-A megtelt táblát a jelenlegi jogszabályi környezetben csak nagyon komoly kártalanítási kötelezettség mellett lehetne kitenni. Itt is tartjuk magunkat ahhoz, hogy nem vagyunk hajlandók új lakóterületeket kijelölni, pedig a szállások (zártkertek) telektulajdonosai részéről iszonyú nyomás érkezik. Folyamatosan monitorozzuk az építkezéseket, az engedély, bejelentés nélküliekre felhívjuk a Kormányhivatal figyelmét, hatósági eszközünk nincs kordában tartani a rengeteg jogszerűtlenül építkezőt.

Sajnos ezt az építési cunamit 2016-ban indították el azzal, hogy már nem engedélyköteles a lakóházépítés. Ez ellen az önkormányzatoknak nincs eszközük. Pld. Érd, bár változtatási tilalmat rendelt el, azért a bővítést, CSOK miatti építést mégis megengedik. És később, ha a tilalom feloldása után csökkentik a beépítés lehetőségét, lehet kártalanítást kell majd fizetniük, így nem olyan egyszerű ez a megtelt tábla kérdés. Sajnos a jóváhagyásra váró új építészeti törvény sem sok lehetőséget ad az önkormányzatoknak ebben a tekintetben.

Amíg központi szinten ekkora támogatottsága van az új lakások építésének (szuper CSOK, különböző kedvező hitelek…), addig mi tehetetlenek vagyunk…Mindeközben pedig az országban 600.000 üres lakás van, ebből Budapesten 6000 új építésű!!!!

Köszönöm a válaszokat

s.k.

Megosztás