Veszélyforrások a szünidőben

2020-06-11 | Budaörs
A nyári szünet felhőtlen időtöltése alatt sem lehet megfeledkezni arról, hogy ezen időszak többszörösen hordozza magában a veszélyhelyzeteket. Az iskola helyett az egész napos felelősség a családokra hárul.

A nyári vakáció nemcsak az örömöt, gyakorta a túlzott felszabadultságot is jelenti, főleg az arra „fogékony” gyermekeknek. A táboroztatások mellett alakulhat úgy, hogy gyermek felügyeletét nem tudják a biztonságos falak között megoldani, így a szabadban töltött szabadság érzése során figyelmetlenebbé, könnyelműbbé válhatnak a fiatalok. A statisztikák szerint az iskolai szünidőben, s főként nyáron ugrásszerűen megemelkedik a gyermekkori balesetek száma.

Minden szülő feladata, hogy gyermekét felkészítse a szünidő során adódó veszélyhelyzetekre, azok elkerülésére. Gondolják végig, hogy hol, milyen veszélyek leselkedhetnek gyermekünkre, s még időben hívják fel ezekre, és következményeikre a figyelmüket.

Erősítsék gyermekükben a felelősség tudatot, mely során térjenek ki arra, hogy mindig úgy kell cselekednie, hogy tetteiért vállalni kell a felelősséget!  

Néhány jó tanács!

-Adódhat úgy, hogy ameddig a szülő dolgozik, a gyermek játszótérre, barátokhoz, ismerősökhöz látogat el. Minden esetben beszéljék át közösen gyermekükkel, hogy csak az előzőleg megbeszélt helyre menjen játszani, a hazatérés időpontját határozzák meg.

-Amennyiben gyalogosan, vagy kerékpárral közlekedik gyermekük, ne feledjék vele átbeszélni a közlekedési szabályok betartását! Továbbá hívják fel a figyelmét, hogy ne feledkezzen meg a kerékpározás, gördeszkázás, görkorcsolyázás alkalmával védő felszerelést, bukósisakot viselni.

-Beszéljék meg gyermekükkel, hogy idegenekkel szemben legyen körül tekintő. Tudjon nemet mondani, amennyiben idegen ember arra kéri, hogy kísérje el valahova, mert mutatna, vagy adni szeretne neki valamit.

-Tudatosítsák, hogy abban az esetben, ha egyedül tartózkodik otthon, ne engedjen be a lakásba ismeretlen személyt, egy esetleges telefonhívás alkalmával ne árulja el, hogy egyedül van otthon.

-Otthon is történhet baleset, így ennek elkerülése érdekében beszéljék át gyermekükkel a műszaki berendezések szakszerű használatáról.

-Az értékek megóvása is kiemelt fontosságú, így készpénzt csak annyit tartson magánál, amennyi feltétlenül szükséges.

 –Tanítsák meg gyermeküknek, hogy otthonról történő elinduláskor gondosan zárja be a nyílászárókat, a lakáskulcsot ne tegye látható helyre. (nyakába, hátizsák oldalára). Figyeljen hátizsákjára, táskájára, kerékpárját ne hagyja őrizetlenül, vagy lezáratlanul.

-Közösen beszéljék meg ki az a személy a lakókörnyezetben, akihez baj illetve veszély esetén fordulhat.

Tanítsák meg vele a közismert fontosabb telefonszámokat, melyekre veszélyhelyzetben szükség lehet:

Mentők: 104

Rendőrség: 107

Tűzoltóság: 105

Segélyhívó: 112

 

 Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

Megosztás