Vidáman a karanténban is

2020-05-14 | Budaörs
Már a járvány kezdetén megjelentek a humoros képek, beindult a mémgyár. A koronavírus-fertőzés megihlette az internet népét. Magam is sokat kaptam az ismerőseimtől és azt „postafordultával” tovább is küldtem.

Még koronavírus dalok is születtek szerte a nagyvilágban, így nálunk is. Karantén-torna összeállítást is találhatunk a You Tube-on, aminek végrehajtásával pótolhatjuk mozgásigényünket.
Megint bebizonyosodott, hogy mi, magyarok semmilyen helyzetben nem veszítjük el a humorunkat. Jó is ez, hogy így van. A helyzet komolyságát átlátva és tiszteletben tartva, azért néha jó felszabadulva nevetni. Inkább, mint a félelemkeltő riogatások fölött búslakodni. Különböző oldalakon olvastam már olyat, hogy hamarosan eljön az Armageddon, Magyarország két héten belül összeomlik…na nem is sorolom.
A képek között vannak igazán ötletesek, szellemesek. Nehéz lenne kedvencet választani.

Az egyik kedvencem.

Ez a másik.

 

A humor segít kezelni a bennünk lévő feszültséget, és megkönnyíti az alkalmazkodásunkat a nehéz helyzetekhez. –állítják a pszichológus szakemberek. Ez a magyarázata annak, hogy válság idején felszaporodnak az interneten terjedő mémek. Krízishelyzetben a humor egy eszköz, aminek a segítségével könnyebben megbirkózhatunk a válsággal. A szórakoztató mémek nézegetése oldja a feszültséget, és segít abban, hogy tárgyilagosabban tekintsünk a helyzetünkre és reflektálhassunk.

Hazánkban a veszélyhelyzet kihirdetése óta az operatív törzs tagjai váltak a mémgyárosok fő célpontjává. Müller Cecília országos tisztifőorvos frizuráján, öltözködésén, beszédmódján viccelődtek.

Ez  egy kedves kép.

A járványhelyzet másik sokat emlegetett személye Győrfi Pál, aki a kormányzati kommunikációs tevékenységét kiegészítette néhány saját gyártású videóval. Ezeket a videókat több ezren megosztották, ráadásul a tréfás, kreatív tartalom olyan rétegekhez is eljuttatta az üzenetet, akik korábban nem figyeltek oda semmilyen kormányzati kampányra.

Miért van az, hogy a Győrfi Pált ábrázoló mémeket sokan humorosnak találják, míg a Müller Cecílián tréfálkozó tartalmak nézegetése közben sokszor úgy érezzük, hogy a mémgyárosok átléptek egy határt? A pszichológus szerint a válasz abban rejlik, hogy a humornak többféle funkciója lehet. A határvonal ott húzódik, ahol a viccelődésünkkel már ártunk másoknak.

Ez még belefér.

Bár nem egyformán reagálunk a humorra, elkülöníthetők olyan típusú viccek, amelyek egyértelműen kártékonyak. Ilyenek például a szexista, rasszista és személyeskedő tartalmak, amelyek az agresszív humor megnyilvánulásai, vagy amikor közösen nevetünk mások kárán. Szakértők szerint ezért is érdemes minden megosztásnál mérlegelni, hogy a tevékenységünkkel építjük-e vagy inkább bomlasztjuk-e a közösséget.

s.k.

Megosztás