Vidéken nyithatnak a játszóterek - homokcserével

2020-05-15 | Közélet
Megtarthatók a nyári napközis táborok, az idősotthonok azonban továbbra is zárva! Müller Cecília tisztifőorvos tájékoztatója május 15-én.

A vidéki játszóterek újranyitásával kapcsolatban elmondta, mindenképpen ellenőrizni kell az eszközök műszaki állapotát, felületének épségét, és a felületeket rendszeresen tisztítani kell. A talaj fertőtlenítésére nincs szükség, azonban a homokozóban lévő homokot nyitás előtt le kell cserélni, és ezt a szezon alatt többször meg kell ismételni. A szülőknek azt ajánlotta: zsúfolt játszótérre ne vigyék a gyerekeket és a törlőkendő használata is javasolt. Hazaérkezésnél kezet kell mosni, és a ruhacsere is ajánlott.

A nyári napközis táborokra vonatkozó kérdésre Müller Cecília elmondta, mind a táborok szervezőjének, mind pedig a szülőknek hamarosan ajánlásokat tesz közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ ezen táborok minél biztonságosabb működtetésére.

A szakember pontos időpontot nem tudott mondani arra, hogy mikor oldják fel az idősotthonokban elrendelt kijárási és látogatási tilalmat. Emlékeztetett arra, hogy minden negyedik fertőzött és minden negyedik elhunyt ilyen intézmény lakója volt, így „ezzel még várni kell”, hiszen a legsérülékenyebb korosztályról van szó.

Ismét elvégezhetők lesznek a tervezhető műtéti beavatkozások, és újraindíthatók az ún. nem népegészségügyi szűrővizsgálatok, így a foglalkozás-egészségügyi, alkalmassági vizsgálatok és az alkalomszerű szűrések, valamint a krónikus és kúraszerű ellátások.
Kiemelte, továbbra is érvényes az, hogy az egyes ellátásokra telefonon kell bejelentkezni és az adott orvos, ellátó sorolja be a beteget. Hozzátette: ha a páciensnél – az előzetes kikérdezésnél – nem merül fel a fertőzöttség gyanúja, akkor a beavatkozás elvégezhető, ellenkező esetben azonban szükség van laboratóriumi tesztre a korábbi eljárásrend szerint, és csak ennek negatív eredménye után végezhető el a műtét, beavatkozás.
Müller Cecília szerint elsőbbséget kell élvezzen a szív- és érrendszeri betegek ellátása, ezt a Gottsegen György Országos Kardiológiai intézet koordinálja, továbbá törekedni kell az úgynevezett koronáriaőrzők teljes kapacitásának visszaállítására is.
Kiemelte, a korábban a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak egyharmada felszabadítható. Ugyanakkor továbbra is szükség van arra, hogy fenntartsák az intenzív ágyakat a koronavírus-fertőzött betegeknek, hiszen a vírus, ha csökkenő mértékben is, de még jelen van az országban.
(Forrás: koronavirus.gov.hu)

(SzK)

Megosztás