Világszabadító baktériumkoktél

2021-11-26 | Budaörs
Két magyar fiatal előállított egy világon egyedül álló baktériumkoktélt, amely hét hét alatt bármilyen egyszerhasználatos műanyagot képes lebontani. Most kezdenek ipari tesztelésbe, miután a Poliloop nevű biotech start-upba a budapesti Vespucci Partners és a világ egyik legelismertebb nemzetközi akcelerátora, az amerikai Techstars is befektetett.

A Poliloop két alapítója, Madaras Liz és Lévay Krisztina a Budapesti Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésén ismerkedett meg. A hagyományos, gyógyszercégeknél épített vegyészmérnöki karriernél többre vágytak, ezért az egyetemi óráik után és hétvégente, saját erőforrásból kezdtek laboratóriumi kutatásokba, amely során azt kezdték vizsgálni, hogy szakterületükön hogyan segíthetnék a természet védelmét.

Körülbelül két év fejlesztés után egy olyan baktériumkoktélt állítottak elő, amely a főleg élelmiszeriparban felhasznált, gyorsan keletkező csomagolási műanyagok mindegyikét képes lebontani 6-7 hét alatt.
A folyamat végére a műanyagok újra természetazonos anyaggá válnak, hisz a lebontással szerves iszapot, komposztot kapunk, amiből bio műanyag is előállítható. Ezzel a megoldással a Poliloop megteremt egyfajta körkörös gazdaságot, amivel a nagy FMCG-cégeknek lehetőségük lesz ugyanazt a műanyag- csomagolást újra és újra felhasználni. A Poliloop eljárása minden előzetes kémiai kezelés, feldolgozás és komolyabb tisztítás nélkül képes eltüntetni a műanyagot.

A Poliloop 2019 elején bekerült az amerikai Techstars akcelerátor három hónapos abu-dhabi programjába, ahol cégindításról, valamint üzlet- és termékfejlesztésről kaptak tanácsokat. Azóta Liz tölti be az ügyvezetői feladatokat, Krisztina a technológiai fejlesztést viszi, Antal Gábor pedig minden operatív feladatot ellát a beszerzéstől a back office-ig. Nemrég csatlakozott hozzájuk Colin Helm, aki egy másik Techstars-startuptól került a Poliloop bűvkörébe, ő a sales és a marketing feladatokat látja el. A most következő mérföldkő az ipari tesztelés, amely sikeres elvégzése után már több cég is jelezte, hogy szívesen csatlakoznának.

A biotechnológiai startupba a Techstars húszezer dollárt és háromhavi képzést ajánlott hat százalék tulajdonrészért cserébe. A program végén újabb százezer dollárt (kb. 31 millió forintot) fektettek be átalakuló tagi kölcsön formájában, amit most a magyar Vespucci Partners befektetésekor konvertált részvényekre. A Vespucci Partners kétmillió dollárt (kb. 630 millió forintot) fektetett be kisebbségi tulajdonrészért cserébe, amit a cég főleg a skálázódás és ipari tesztelés finanszírozására fordít majd. Mint a Forbes.hu-nak elmondták, az alapítók továbbra is többségi tulajdonban vannak.

A Vespucci Partners amerikai kapcsolati tőkéjükkel egyrészt magyar cégeket vinnének Amerikába, másrészt amerikai cégek fejlesztését hoznák haza. A Techstarsba is az ő kiajánlásuk, egy sikeres bemutatkozás és néhány hónap válogatás után jutott ki a Poliloop.

Forrás: poliloop.com

(R.V.)

Megosztás