Virágfonatok a budaörsi kereszteken

2023-04-02 | Budaörs
Virágvasárnap alkalmából a Farkasréti úton és a Szabadság úton álló régi kőkeresztek virágfonatos díszítést kaptak. Kapitány Gábort, a Kereszténydemokrata Néppárt budaörsi önkormányzati képviselőjét kérdeztük, mint szervezőt, a virágvasárnapi díszítésről.

Mi inspirálta önöket a díszítés elkészítésére?

Kapitány Gábor:
A tavalyi év folyamán a Kereszténydemokrata Néppárt meghirdette a „Fogadj örökbe egy keresztet” elnevezésű akcióját. A kezdeményezés nyomán országszerte 163 kereszt került örökbefogadásra, ezekből egyelőre kettő  Budaörsön. Az akcióba bevontunk néhány olyan budaörsi civil szervezetet, amelyek hasonló gondolatok mentén végzik tevékenységüket. Ezek a szervezetek:
– KÉSZ Budaörsi csoportja
– Budaörs a Mi Városunk Egyesület
– Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítvány – és természetesen a KDNP helyi tagsága.
Az apropó pedig a keresztény világ közelgő legfontosabb ünnepe: a Húsvét, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, és az ünnepet megelőző Virágvasárnap.

Hogyan készültek az élő virágos díszek és kik készítették?

Kapitány Gábor:
Először felmértük a keresztek méreteit, majd acélrudakból jómagam állítottam össze a méreteknek megfelelően vázat, amelyre a díszítés került. Ezután feleségem, Baumgartner Erzsébet elkészítette a virágfonatokat, majd néhány segítővel feltettük a keresztekre. Ezt követően Varga János nyugalmazott plébános atya megáldotta azokat.

 

Az utóbbi időben több ilyen „akciót” bonyolítottak közösen. Legközelebb mi várható?

Kapitány Gábor:
Legközelebb Pünkösdkor szeretnénk látható módon megjelenni az ünnephez kapcsolódóan. Jelenleg egyeztetjük a helyszínt és a megjelenés formáját. Szeretnénk még láthatóbbá tenni a keresztény ünnepeket Budaörsön, mindezt úgy, hogy a helyi sváb hagyományokat is szem előtt tartjuk.

Köszönjük a beszélgetést!

SzK

 

Megosztás