Zöld háztartás - fél egészség

2022-05-05 | Budaörs
A téma fontosságát figyelembe véve sajnálatosan kevesen vettek részt a gr. Bercsényi Zsuzsanna Városi  Könyvtárban megrendezett előadáson. Holott az előadó személye garantálta a beszámoló értékét.

Vadovics Kristóf a GreenDependent Intézet gazdasági ügyvezető igazgatója. Végzettség szerint angol és történelem szakos tanár, valamint közgazdász. Ízig-vérig elkötelezett környezetvédő. Ezért hiteles.

Az intézet kutatásokat, akciókat, felméréseket végez.

A szerdai előadás keretében beszélt a klímaváltozás általános jelenségéről, ezen belül az ökológiai és karbonlábnyom egymáshoz való viszonyításáról és arról, hogy egy átlagember élete milyen terhelést jelent a bolygónak

Átfogó ismereteket tudhattunk meg a világ helyzetéről. A sokat emlegetett ökológiai lábnyom tekintetében hazánk jó helyen áll. Persze, van mit javítani.

Ha fenntartható életmódot szeretnénk folytatni, akkor elsősorban tudásra, tudatos döntésekre van szükségünk. Fontos végiggondolnunk, hogy az élelmiszer, amit megeszünk, honnan érkezik, mekkora az ökológiai lábnyoma, szezonális-e, vagy sem, milyen csomagolóanyagban érkezik meg hozzánk.

Gyakorlati tanácsokat kaphattunk a háztartásunk zöldítése terén. Például észszerű takarékoskodás az energiával – váljon szokásunkká, hogy lekapcsoljuk magunk után a villanyt, nem zuhanyozunk fél óráig, (nem is egészséges) használjuk általában a mosógép 40 fokos programját.

A legnagyobb energiafaló az otthonunk fűtése – (akár 80%-os része egy háztartás teljes energiafogyasztásának) Éppen ezért, ha csökkenteni szeretnénk a számlánkat, érdemes 19 fokra állítani a termosztátot.

Globálisan is fontos a az üvegházhatás csökkentése. Ahhoz mi is hozzájárulhatunk, ha ritkábban ülünk autóba, ha nem ülünk repülőre. Itt egy kis vita is kialakult. Egy résztvevő kifejtette, hogy 3 napos külföldi útja 2 nappal meghosszabbodott volna, ha vonattal megy.

Vadovics úr tisztázta – a választás az egyén döntése. Lehet más területen javítani az egyensúlyon.

A komposztálás apróságnak tűnik, pedig nem az. Ugyanis jelentősen csökkenthető a háztartási hulladékunk mennyisége. Viszont ha  lerakóba kerül, elkezd bomlani, ahol pedig metán képződik, ami a szén-dioxidnál sokkal veszélyesebb üvegházhatású gáz

Azzal a meggyőződéssel köszöntük meg a hallottakat, hogy a környezetbarát háztartás, életmód egyszerre kímélik egészségünket, pénztárcánkat és a környezetünket!

Akkor miért ne élnénk aszerint?

s.k.

Megosztás